Proste kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej (wegańskie, bezglutenowe)
Klasyczny obiad? Ziemniaki, kotlet i surówka. O ile z ziemniakami i surówką weganie na ogół nie mają problemów, to kotlety mogą już stanowić wyzwanie. Tutaj jest prosto, bezglutenowo i bez jajek. Także bez smażenia, co moim zdaniem znacznie ułatwia ich przygotowanie.
Porady: W wersji dla niemowlaka na pewno pomijamy sól, z pieprzu też można zrezygnować. W zasadzie, najlepiej jest uklepać kilka kotletów z samej masy jaglano-soczewicowej, dla odróżnienia np. w formie paluchów czy paluszków, a następnie dodać cebulę z przyprawami, zamieszać i dalej formować okrągłe kotlety dla pozostałych domowników. Bez większego zamieszania i wszyscy są zadowoleni. Polecam!
PROSTE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ
Około 15 sztuk, 3-4 porcje
Składniki:
Porady: W wersji dla niemowlaka na pewno pomijamy sól, z pieprzu też można zrezygnować. W zasadzie, najlepiej jest uklepać kilka kotletów z samej masy jaglano-soczewicowej, dla odróżnienia np. w formie paluchów czy paluszków, a następnie dodać cebulę z przyprawami, zamieszać i dalej formować okrągłe kotlety dla pozostałych domowników. Bez większego zamieszania i wszyscy są zadowoleni. Polecam!
PROSTE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ
Około 15 sztuk, 3-4 porcje
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. zielonej soczewicy
- 2 szalotki, lub małe cebulki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 szkl. wrzącej wody do gotowania
- Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą, następnie przepłukuję zimną i wsypuję do garnka. Zieloną soczewicę przepłukuję zimną wodą i wsypuję do garnka z kaszą. Wlewam dwie szklanki wrzącej wody, mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Mieszam ponownie i odstawiam pod przykryciem do przestygnięcia, do temperatury otoczenia. Po tym czasie rozbijam masę tłuczkiem do ziemniaków. Nie na gładko, ale powinna być zwarta.
- Na patelni rozgrzewam olej, wsypuję wszystkie przyprawy. Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany olej z przyprawami. Smażę na małym ogniu do czasu, aż szalotki zaczną się szklić. W razie potrzeby dolewam odrobinę więcej oleju, lub wodę.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, grzanie góra-dół. Blachę piekarnika wykładam papierem, bądź matą silikonową (ja używam papieru wielorazowego).
- Usmażoną cebulę dodaję do garnka z kaszą i soczewicą, mieszam łyżką. Nabieram porcję ciasta i formuję kotleciki, które układam na przygotowanej blaszce. Masa na kotlety jest plastyczna i poddaje się formowaniu, ale można na koniec jeszcze wygładzić kotlety dłoną zwilżoną w wodze.
- Kotleciki piekę przez 20 minut, po czym obracam na drugą stronę i dopiekam przez kolejne 10 minut. Podaję na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Komentarze
Prześlij komentarz