Miętówka - nalewka z mięty
Ostatnio było tutaj trochę cicho, więc od razu podrzucam coś mocnego!
Nalewka miętowa :)
Mięta charakteryzuje się oszałamiającym aromatem i smakiem, ale także wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Znana jest z tego, że ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, działa rozkurczowo, ale także przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Mięta jest źródłem flawonoidów, garbników, olejków eterycznych (głownie mentolu), chlorofilu, witamin i minerałów (np. żelaza, miedzi, magnezu, sodu, cynku, manganu). Preparatów z miętą nie należy stosować u niemowląt i małych dzieci, bezpośrednio w obrębie ust, nosa i piersi. Nalewka to roślinny wyciąg alkoholowy, więc dzieciom tym bardziej nie powinno się go podawać.
Za pomocą alkoholu wyekstrahujemy z ziela związki czynne. Dzięki temu, miętówka pita z umiarem, będzie wykazywała właściwości lecznicze. Dodatkowo zyska piękny, zielony kolor (w odróżnieniu od syropu miętowego). Warunek? Nie można dodawać soku z cytryny.
Nalewka z mięty może być pita solo, z kostkami lodu lub rozcieńczona lodowatą wodą. Można z niej także przygotowywać drinki. Smacznego!
MIĘTÓWKA - nalewka z mięty
około 1 litr nalewki
Składniki:
- 50 g ziela mięty (liście i łodygi)
- 500 ml spirytusu 95%
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. wody (można mniej, jeżeli ktoś woli bardzo mocne alkohole)
Wykonanie:
- Całe łodygi mięty myję i delikatnie osuszam. Umieszczam w czystym, wyparzonym słoju i lekko rozcieram tłuczkiem, żeby alkohol mógł łatwiej wydobyć wszystkie cenne składniki.
- Miętę zalewam spirytusem 95 % i odstawiam na około 3 doby, do czasu aż wszystkie liście i łodygi staną się ciemnozielone i sztywne. Słoik koniecznie trzymam w ciemnym miejscu i codziennie nim kołyszę. Jeżeli robię nalewkę z podwójnej, potrójnej, ... porcji, to czas maceracji mięty w alkoholu wydłużam do 5 dni (u mnie mięta rośnie jak chwast, więc sobie nie żałuję).
- Uzyskany ekstrakt przelewam przez sito do drugiego słoja, żeby pozbyć się łodyżek i listków.
- W garnku zagotowuję wodę z cukrem. Powstały syrop studzę i chłodny łączę z uzyskanym ekstraktem alkoholowym. Całość odstawiam na 4 do 7 dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie nalewkę przelewam przez filtr do kawy lub gruby ręcznik kuchenny, żeby usunąć drobne zanieczyszczenia i osady.
- Nalewkę miętową należy chronić przed światłem, dzięki czemu zachowa swój piękny, naturalny, zielony kolor. Najlepiej od razu przelać ją do butelek z ciemnego szkła. Z podanych ilości wyjdzie około 1 litr miętówki.
- Butelki z nalewką miętową opisuję i odstawiam do piwnicy. Można ją degustować od razu, ale lepiej poczekać około 3 miesiące, aż dojrzeje.
Komentarze
Prześlij komentarz