Prosty smalec z grochu (wegański)

Banalnie prosty! W zasadzie jest to purée z grochu z dodatkiem smażonej cebulki. Na ciepło może więc zastąpić ziemniaki do obiadu. Na zimno jest idealny do smarowania chleba. Z ogórkami kiszonymi lub ogórkami sałatkowymi w occie, smakuje idealnie!
Grochu, w przeciwieństwie do fasoli, nie trzeba namaczać. Nie trzeba go też blendować a i samo gotowanie trwa krócej. Tak więc smalec z grochu zdecydowanie wygrywa z tym popularnym z fasoli, zarówno pod względem poziomu trudności jak i czasu przygotowania.



PROSTY SMALEC Z GROCHU
wegański, bez glutenu

Około 375ml.

Składniki:
  • 1/2 szkl. grochu w połówkach (110g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki soli nierafinowanej - do smaku
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:
  1. Groch przepłukuję na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 1 i 1/2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu przez około 40 minut, do czasu aż groch będzie rozgotowany i wchłonie prawie cały płyn. W trakcie gotowania mieszam od czasu do czasu. Groch może delikatnie przywrzeć do dna, ważne żeby się nie przypalił.
  2. Rozgotowany groch pozostawiam na kilka minut pod przykryciem.To wystarczy, żeby powstało idealne pure, którego nawet nie trzeba rozgniatać ani blendować. 
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam razem z liściem laurowym i jałowcem aż się zezłoci.
  4. Usuwam liść i jałowiec a cebulę wraz z pozostałym olejem dodaję do ugotowanego grochu. Wsypuję majeranek, sól i pieprz. Mieszam dokładnie i podaję na ciepło do obiadu zamiast ziemniaków, lub przekładam do słoiczka i studzę a następnie używam jak każdą inną pastę kanapkową. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty