Prosty smalec z grochu (wegański)
Banalnie prosty! W zasadzie jest to purée z grochu z dodatkiem smażonej cebulki. Na ciepło może więc zastąpić ziemniaki do obiadu. Na zimno jest idealny do smarowania chleba. Z ogórkami kiszonymi lub ogórkami sałatkowymi w occie, smakuje idealnie!
Grochu, w przeciwieństwie do fasoli, nie trzeba namaczać. Nie trzeba go też blendować a i samo gotowanie trwa krócej. Tak więc smalec z grochu zdecydowanie wygrywa z tym popularnym z fasoli, zarówno pod względem poziomu trudności jak i czasu przygotowania.
PROSTY SMALEC Z GROCHU
wegański, bez glutenu
Około 375ml.
Składniki:
Wykonanie:
PROSTY SMALEC Z GROCHU
wegański, bez glutenu
Około 375ml.
Składniki:
- 1/2 szkl. grochu w połówkach (110g)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
- 1 liść laurowy
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki soli nierafinowanej - do smaku
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Groch przepłukuję na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 1 i 1/2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu przez około 40 minut, do czasu aż groch będzie rozgotowany i wchłonie prawie cały płyn. W trakcie gotowania mieszam od czasu do czasu. Groch może delikatnie przywrzeć do dna, ważne żeby się nie przypalił.
- Rozgotowany groch pozostawiam na kilka minut pod przykryciem.To wystarczy, żeby powstało idealne pure, którego nawet nie trzeba rozgniatać ani blendować.
- Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam razem z liściem laurowym i jałowcem aż się zezłoci.
- Usuwam liść i jałowiec a cebulę wraz z pozostałym olejem dodaję do ugotowanego grochu. Wsypuję majeranek, sól i pieprz. Mieszam dokładnie i podaję na ciepło do obiadu zamiast ziemniaków, lub przekładam do słoiczka i studzę a następnie używam jak każdą inną pastę kanapkową. Przechowuję w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz