Placuszki dyniowe wytrawne (wegańskie)

Ponieważ, jak się okazało, nie tylko ja korzystam z zapasów dyniowego purée, od razu podrzucam przepis na proste placuszki. Placki są proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie się sprawdzą na śniadanie. Można je także spakować do lunchbox'a i zjeść w pracy na zimno, lub odgrzać w piekarniku.
Placki wyglądają jak racuszki, są jednak bez drożdży. Rosną dzięki dodatkowi sody i octu, czyli jak klasyczne pancakes. Od tych z kolei są mniejsze, taka wersja mini.
Nietypowym składnikiem jest dodatek do ciasta purée z dyni, które zastępuje jajko a także dodaje plackom smaku. Oprócz tego tylko podstawowe składniki, dostępne w każdej kuchni - mąka pszenna, woda i olej.
Placki dyniowe są dobrą alternatywą dla "codziennych" kanapek. Świetnie smakują w kompozycji z wytrawnymi pastami kanapkowymi i świeżymi warzywami.


PLACUSZKI DYNIOWE WYTRAWNE
wegańskie

Około 18-20 sztuk.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej (160g; u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
  • 1 szkl. wody (250ml)
  • 1/4 szkl. purée z pieczonej dyni, u mnie zwykła olbrzymia (przygotowane według TEGO przepisu; 80g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia patelni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (tylko w przypadku rzadkiego purée)
  • 1 łyżka octu (u mnie winny z białego wina)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Patelnię delikatnie smaruję olejem i dobrze ją rozgrzewam.
  2. Do dużej miski wsypuję obie mąki pszenne, mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawy. Mieszam i robię na środku dołek.
  3. Do suchych składników dodaję pure dyniowe, ocet i olej, na końcu wlewam wodę i krótko mieszam do połączenia się składników.
  4. Łyżką wykładam porcję ciasta. Smażę bez tłuszczu (tylko przed pierwszą partią lekko natłuszczam patelnię), na średnim ogniu. Obracam na drugą stronę gdy wierzch będzie ścięty i krótko dosmażam.
  5. Podaję z dyniową pastą kanapkową, papryką i kiełkami siemienia lnianego, lub w każdej innej wytrawnej kombinacji.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty