Placuszki dyniowe wytrawne (wegańskie)
Ponieważ, jak się okazało, nie tylko ja korzystam z zapasów dyniowego purée, od razu podrzucam przepis na proste placuszki. Placki są proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie się sprawdzą na śniadanie. Można je także spakować do lunchbox'a i zjeść w pracy na zimno, lub odgrzać w piekarniku.
Placki wyglądają jak racuszki, są jednak bez drożdży. Rosną dzięki dodatkowi sody i octu, czyli jak klasyczne pancakes. Od tych z kolei są mniejsze, taka wersja mini.
Nietypowym składnikiem jest dodatek do ciasta purée z dyni, które zastępuje jajko a także dodaje plackom smaku. Oprócz tego tylko podstawowe składniki, dostępne w każdej kuchni - mąka pszenna, woda i olej.
Placki dyniowe są dobrą alternatywą dla "codziennych" kanapek. Świetnie smakują w kompozycji z wytrawnymi pastami kanapkowymi i świeżymi warzywami.
PLACUSZKI DYNIOWE WYTRAWNE
wegańskie
Około 18-20 sztuk.
Składniki:
Wykonanie:
Placki wyglądają jak racuszki, są jednak bez drożdży. Rosną dzięki dodatkowi sody i octu, czyli jak klasyczne pancakes. Od tych z kolei są mniejsze, taka wersja mini.
Nietypowym składnikiem jest dodatek do ciasta purée z dyni, które zastępuje jajko a także dodaje plackom smaku. Oprócz tego tylko podstawowe składniki, dostępne w każdej kuchni - mąka pszenna, woda i olej.
Placki dyniowe są dobrą alternatywą dla "codziennych" kanapek. Świetnie smakują w kompozycji z wytrawnymi pastami kanapkowymi i świeżymi warzywami.
PLACUSZKI DYNIOWE WYTRAWNE
wegańskie
Około 18-20 sztuk.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej (160g; u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
- 1 szkl. wody (250ml)
- 1/4 szkl. purée z pieczonej dyni, u mnie zwykła olbrzymia (przygotowane według TEGO przepisu; 80g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia patelni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (tylko w przypadku rzadkiego purée)
- 1 łyżka octu (u mnie winny z białego wina)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Patelnię delikatnie smaruję olejem i dobrze ją rozgrzewam.
- Do dużej miski wsypuję obie mąki pszenne, mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawy. Mieszam i robię na środku dołek.
- Do suchych składników dodaję pure dyniowe, ocet i olej, na końcu wlewam wodę i krótko mieszam do połączenia się składników.
- Łyżką wykładam porcję ciasta. Smażę bez tłuszczu (tylko przed pierwszą partią lekko natłuszczam patelnię), na średnim ogniu. Obracam na drugą stronę gdy wierzch będzie ścięty i krótko dosmażam.
- Podaję z dyniową pastą kanapkową, papryką i kiełkami siemienia lnianego, lub w każdej innej wytrawnej kombinacji.
Komentarze
Prześlij komentarz