Ciasteczka od serca (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Nie ma to jak ciasteczka na drugie śniadanie! Ciasteczka z ozdobną dziurką w kształcie serca.
Są baaardzo proste w przygotowaniu. Robi się je dosyć szybko, pamiętać tylko należy wcześniej o namoczeniu daktyli. Masa ciasteczkowa ma przyjemną konsystencję - jest gładka i miękka niczym ciastolina, także toczenie kulek to czysta przyjemność! A już nadanie ciastkom dekoracyjnego wyglądu jest tak dziecinnie proste, że nawet mój 2,5-latek sobie poradził. 💕 Upieczone ciastka pozostają w środku miękkie i wilgotne, podczas gdy z wierzchu mają twardą skórkę. Na dodatek pozwalają chętnym na dodatkową modyfikację polegającą na włożeniu dowolnego, ulubionego dżemu do dziurki. Pycha!
Ciasteczka są na bazie mąk bezglutenowych, słodzone daktylami, bez jajek i bez laktozy. A jeżeli ktoś ma alergię na orzeszki arachidowe, to może użyć masła z innych, dozwolonych orzechów. Składniki można odmierzać miarką, lub na wadze, więc już w ogóle przepis idealny dla każdego! 😏


CIASTECZKA OD SERCA
wegańskie, bezglutenowe, bez cukru

20 sztuk

Składniki:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (150g)
  • 1 szkl. mąki z cieciorki (115g)
  • 1/2 szkl. suszonych daktyli (100g) + 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. masła orzechowego z orzeszków ziemnych (ja akurat miałam typu crunchy, z kawałkami orzechów; 70g) 
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego (50g)
  • Dodatkowo (opcjonalnie): gęsty dżem/mus owocowy/powidła do wypełnienia dziurki w ciastku

Wykonanie:
  1. Daktyle umieszczam w misce (a najlepiej od razu w wysokim pojemniku ręcznego blendera). Zalewam wodą i odstawiam na około 30-60 minut do namoczenia.
  2. W dużej misce mieszam mąkę kukurydzianą i mąkę z ciecierzycy.
  3. Do naczynia z daktylami i wodą dodaję masło orzechowe i olej. Blenduję żyrafą na gęsty mus.
  4. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam dokładnie łyżką (lub ręką), żeby składniki się połączyły.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 C, blachę do pieczenia wykładam papierem (u mnie wielorazowy). Szykuję stempelek do robienia wgłębień w ciastkach.
  6. Łyżeczką nabieram porcję masy i w dłoniach formuję kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Odkładam na blachę i delikatnie spłaszczam dłonią, aby ciastko miało grubość 1cm do 1,5cm. Stemplem w kształcie serca robię (w dokładniej Młody robi) na środku wgłębienia, tak jak w przepisie na kluski śląskie.
  7. Ciastka piekę w 180 C, przez około 18-20 minut. Powinny się delikatnie przyrumienić z góry, gdyż spód może zacząć brązowieć szybciej. Studzę na kratce. Przechowuję w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem dodatkowo napełniam dołeczki ulubionym dżemem. U mnie domowe powidła śliwkowe.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty