Wegeburgery marchewkowe z piekarnika (wegańskie, bezglutenowe)

Wegańskie pieczone kotlety, idealne do włożenia w bułę i zajadania podczas wiosennego pikniku. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz a do tego bardzo aromatyczne. Ryż i marchewka są dosyć tanie, więc i całkowity koszt przyrządzenia domowych burgerów nie będzie zbyt wygórowany. Przygotowuje się je dosyć szybko, bo podczas gotowania ryżu ścieracie marchewkę i dodajecie pozostałe składniki. Na koniec dorzucacie gorący ryż a burgery możecie lepić i piec jeszcze zanim masa całkowicie wystygnie. Z podanych proporcji wychodzi 14 sztuk wielkości standardowych kotletów mielonych, więc nadwyżkę możecie na drugi dzień ponownie podpiec, lub podsmażyć na obiad i zjeść dla odmiany z ziemniakami i surówką.
Tak rzadko używam soli, że tutaj w ogóle zapomniałam jej dodać a mimo to kotlety wyszły bardzo smaczne, więc z powodzeniem sprawdzą się nawet na wspólny obiad z niemowlakiem. Jeżeli jednak macie obawy w tej kwestii, wystarczy ulepić kilka sztuk dla BLW-dziecka (np. o podłużnym kształcie, idealne do trzymania w rączce) a pozostałą masę dosolić.


WEGEBURGERY MARCHEWKOWE Z RYŻU
wegańskie, bezglutenowe, pieczone

Około 14 sztuk.

Składniki:
  • 3 szkl. marchewki, tartej na dużych oczkach
  • 1 szkl. białego ryżu długoziarnistego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. nasion sezamu niełuskanego
  • 1/4 szkl. drobnego szczypiorku
  • 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/4 szkl. bułki tartej (ze znaczkiem gluten free, jeżeli burgery mają być bezglutenowe)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz - do smaku (ja nie dałam)

Wykonanie:
  1. Ryż wsypuję na sito i dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Przenoszę do garnka, wlewam dwie szklanki wody i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę (około 15-20 minut). Po tym czasie wyłączam palnik a garnek zostawiam jeszcze na chwilę przykryty, aby ryż spęczniał.
  2. Marchewki myję, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Wsypuję do bardzo dużej miski. Dodaję posiekane orzechy włoskie, sezam, olej, mąkę kukurydzianą i bułkę tartą. Drobno posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 C, funkcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia (najlepszy wielorazowy).
  4. Do miski przekładam gorący ryż. Początkowo mieszam łyżką, gdy lekko przestygnie zaczynam masę dokładnie ugniatać dłonią.
  5. Ręce myję, natłuszczam olejem i nabieram porcję masy, chwilę zgniatam w dłoni a następnie formuję krążki o grubości kciuka i odkładam na blachę.
  6. Kotlety piekę przez 20 minut z jednej strony, następnie delikatnie przewracam łopatką na drugą stronę i dopiekam jeszcze około 10 minut, aż skórka będzie rumiana.
  7. Wege burgery podaję w podpieczonej bułce, posmarowanej wegańskim smalcem z grochu, ogórkami kiszonymi lub w occie, pomidorem (lub innymi świeżymi warzywami) oraz kiełkami.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty