Prosta zupa cebulowo-ziemniaczana z jarmużem (wegańska)

Przyszła zima. U nas znowu sypie a słupek rtęci spadł poniżej zera. Wczoraj na rozgrzanie po spacerze postanowiłam ugotować zupę. W koszyku z warzywami sporo cebul i ziemniaków, więc warto wykorzystać, zanim się zestarzeją. W zamrażarce zapas posiekanych liści jarmużu. Dla przełamania smaku, żeby nie było monotematycznie. Banalnie prosa zupa, bez użycia bulionu i bez wina, więc ze spokojem można ją podać także małym dzieciom. Delikatnie słodka i gęsta. Idealna na zimę!


PROSTA ZUPA CEBULOWO-ZIEMNIACZANA Z JARMUŻEM

Około 4-6 porcji.

Składniki:
  • 8 dużych białych cebul
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 szkl. siekanych liści jarmużu (2 duże liście, bez grubych łodyżek)
  • 1 lir wody
  • 4 łyżki mleka/napoju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju do smażenia) + do podania
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewam oliwę z oliwek. Cebulę obieram i rozkrawam na ćwiartki a następnie kroję plastry. Wrzucam na rozgrzaną oliwę, razem z liśćmi i zielem. Duszę na małym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się miękka i szklista (około 30 minut).
  2. W międzyczasie myję i obieram ziemniaki, kroję w kostkę. Dodaję do podsmażonej cebuli, wsypuję pozostałe przyprawy i zalewam około litrem wody. Gotuję pod przykryciem kolejne 30 minut.
  3. Do gorącej zupy wsypuję posiekany jarmuż, mieszam, zabielam mlekiem i doprawiam solą oraz pieprzem. I już gotowe!
Smacznego ☺



Komentarze

Popularne posty