Prosta zupa cebulowo-ziemniaczana z jarmużem (wegańska)
PROSTA ZUPA CEBULOWO-ZIEMNIACZANA Z JARMUŻEM
Około 4-6 porcji.
Składniki:
- 8 dużych białych cebul
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 szkl. siekanych liści jarmużu (2 duże liście, bez grubych łodyżek)
- 1 lir wody
- 4 łyżki mleka/napoju roślinnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju do smażenia) + do podania
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- sól, pieprz do smaku
- Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewam oliwę z oliwek. Cebulę obieram i rozkrawam na ćwiartki a następnie kroję plastry. Wrzucam na rozgrzaną oliwę, razem z liśćmi i zielem. Duszę na małym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się miękka i szklista (około 30 minut).
- W międzyczasie myję i obieram ziemniaki, kroję w kostkę. Dodaję do podsmażonej cebuli, wsypuję pozostałe przyprawy i zalewam około litrem wody. Gotuję pod przykryciem kolejne 30 minut.
- Do gorącej zupy wsypuję posiekany jarmuż, mieszam, zabielam mlekiem i doprawiam solą oraz pieprzem. I już gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz