Pomarańczowy deser z kaszy jaglanej (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Prosty deser, który świetnie zastąpi poranną jaglankę. Intensywnie pomarańczowy, z nutą cynamonu w jednej warstwie i dodatkiem kakao w drugiej. Nasionka szałwii hiszpańskiej dla zagęszczenia i zwiększenia walorów odżywczych (m.in. wzbogacają deser o kwas alfa-linolenowy, który jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych omega-3).
Kasza jaglana w takiej formie sprawdzi się jako szybkie śniadanie przed wyjściem z domu, ale można ją także zabrać do pracy na drugie śniadanie. A że na deser też jest idealna, to już wiadomo po przeczytaniu tytułu.


POMARAŃCZOWY DESER Z KASZY JAGLANEJ
z nasionami chia

3 słoiki po 340ml

Składniki:

warstwa jasna
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (opcjonalnie, z tej przewidzianej do dekoracji)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki kurkumy (szczypta, głównie dla koloru)
warstwa ciemna
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 3 łyżki kakao naturalnego (lub karobu)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie dla zagęszczenia, jeżeli deser będzie podróżować)
do dekoracji
  • 1 pomarańcza deserowa

Wykonanie:
  1. Pomarańczę dokładnie myję, następnie sparzam wrzątkiem. Olej kokosowy upłynniam i studzę. Kaszę gotuję, jeżeli nie zrobiłam tego wcześniej.
  2. Zaczynam od jasnej masy pomarańczowo-cynamonowej. Ugotowaną kaszę jaglaną, wystudzoną lub jeszcze ciepłą, blenduję na gładki krem razem z pokrojonym na kawałki bananem. Przy gorszym sprzęcie łatwiej jest rozmiksować ciepłą kaszę. Ja miałam z lodówki i zostały grudki jak przy grubo mielonym serze w serniku.
  3. Wsypuję przyprawy, wlewam sok (można partiami) i blenduję na gładki budyń.
  4. Dodaję skórkę startą z pomarańczy i nasiona chia. Mieszam dokładnie i przelewam masę do słoiczków. Zakręcam i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania wierzchniej warstwy.
  5. Przygotowuję ciemną warstwę pomarańczowo-czekoladową. Kaszę jaglaną blenduję z  syropem klonowym i rozpuszczonym olejem kokosowym na gładko. Wsypuję kakao, wlewam sok pomarańczowy i ponownie blenduję.
  6. Dosypuję nasiona chia i dokładnie mieszam.
  7. Powstały czekoladowy bydyń wylewam na stężałą warstwę pomarańczową. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  8. Przed podaniem obieram pomarańczę ze skórki i kroję na mniejsze cząstki, którymi dekoruję wierzch jaglanki.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty