Deser czekoladowy z tofu (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Gdy masz ochotę na coś czekoladowego, kremowego i szybkiego. Nie masz ugotowanej fasoli do TAKIEGO kremu a gotowanie kaszy gryczanej do TAKIEGO kremu, to też dla Ciebie zbyt wiele pracy, sięgnij po silken tofu i zblenduj sobie pyszny, czekoladowy deser dosłownie w minutę! Ale koniecznie po silken tofu, bo zwykłe i twarde tofu się tutaj nie sprawdzi. To właśnie dzięki delikatnej, jedwabistej konsystencji silken tofu ten deser przypomina sklepowe serki-deserki. Jest błyszczący, aksamitny, jakby lekko galaretowaty, tak jak serki z dodatkiem żelatyny, albo znane wegańskie sojowe deserki. Dodatek tahini, tak jak w przypadku TEGO czekoladowego ciasta z ciecierzycy, fajnie podkreśla smak kakao. Polecam!
CZEKOLADOWY DESER Z TOFU
400ml - około 2-4 porcje.
Składniki:
- 1 opakowanie silken tofu (silken & smooth), 300g
- 1/4 szkl. kakao (26g)
- 1/4 szkl. syropu klonowego (80g)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (40g)
Wykonanie:
- Tofu wyjmuję z opakowania i odsączam z zalewy. Przekładam do wysokiego naczynia ręcznego blendera.
- Dodaję pozostałe składniki i przy pomocy "żyrafy" blenduję na gładki krem.
- Przekładam do pucharków i ewentualnie posypuję ulubionymi dodatkami - u mnie to ekspandowana pszenica, płatki migdałowe i dodatkowa kropla syropu klonowego.
Komentarze
Prześlij komentarz