Deser czekoladowy z tofu (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Gdy masz ochotę na coś czekoladowego, kremowego i szybkiego. Nie masz ugotowanej fasoli do TAKIEGO kremu a gotowanie kaszy gryczanej do TAKIEGO kremu, to też dla Ciebie zbyt wiele pracy, sięgnij po silken tofu i zblenduj sobie pyszny, czekoladowy deser dosłownie w minutę! Ale koniecznie po silken tofu, bo zwykłe i twarde tofu się tutaj nie sprawdzi. To właśnie dzięki delikatnej, jedwabistej konsystencji silken tofu ten deser przypomina sklepowe serki-deserki. Jest błyszczący, aksamitny, jakby lekko galaretowaty, tak jak serki z dodatkiem żelatyny, albo znane wegańskie sojowe deserki. Dodatek tahini, tak jak w przypadku TEGO czekoladowego ciasta z ciecierzycy, fajnie podkreśla smak kakao. Polecam!


CZEKOLADOWY DESER Z TOFU

400ml - około 2-4 porcje.

Składniki:
  • 1 opakowanie silken tofu (silken & smooth), 300g
  • 1/4 szkl. kakao (26g)
  • 1/4 szkl. syropu klonowego (80g)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (40g)
Wykonanie:
  1. Tofu wyjmuję z opakowania i odsączam z zalewy. Przekładam do wysokiego naczynia ręcznego blendera.
  2. Dodaję pozostałe składniki i przy pomocy "żyrafy" blenduję na gładki krem.
  3. Przekładam do pucharków i ewentualnie posypuję ulubionymi dodatkami - u mnie to ekspandowana pszenica, płatki migdałowe i dodatkowa kropla syropu klonowego.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty