Naleśniki z mąki z cieciorki i mąki kukurydzianej (wegańskie, bezglutenowe)

Proste danie, w którym kuchnia meksykańska spotyka się z kuchnią indyjską. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka. Smażone, to chyba jedyny minus. O czym mowa? O zwykłych naleśnikach, które w zależności od formy podania, mogą zasmakować każdemu. U nas wiosennie, z kolorowymi warzywami i kiełkami. Jednak zamiast zwykłej mąki pszennej, połączyłam mąkę z kukurydzy oraz mąkę z ciecierzycy. Czyli indyjskie naleśniki socca i meksykańska tortilla kukurydziana w jednym.
Żółte, elastyczne, smakują trochę jak cieniutki omlet jajeczny... Fajna alternatywa dla zwykłych naleśników, tym bardziej że zadziwiająco dobrze się smażyły na mojej felernej kuchence! ☺

NALEŚNIKI CIECIORKOWO-KUKURYDZIANE
z mąki z cieciorki i z mąki kukurydzianej

Około 14 sztuk.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki z cieciorki (120g)
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (150g)
  • 2 szkl. wody (500ml)
  • 2 łyżki oleju (30g) + odrobina przed pierwszym smażeniem
  • szczypta soli nierafinowanej
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
  • Do podania (opcjonalnie) w wersji wytrawnej: świeża zielenina, kolorowe warzywa, kiełki roślin strączkowych, keczup lub sos pomidorowy.

Wykonanie:
  1. Do blendera kielichowego wsypuję mąkę kukurydzianą i mąkę z ciecierzycy. Wlewam wodę, olej, dodaję przyprawy i miksuję przez około minutę, aż powstanie jednorodna ciecz.
  2. Ciasto na naleśniki odstawiam na 5-10 minut, w tym czasie dobrze rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju. Przed wylaniem pierwszej partii dobrze jest jeszcze zamieszać ciasto.
  3. Wylewam porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzam równo po patelni. Smażę do czasu, aż wierzch będzie ścięty i naleśnik podczas poruszania patelnią zacznie się po niej przesuwać. Delikatnie przewracam na drugą stronę i jeszcze chwilę smażę. Przed wylaniem każdej kolejnej porcji dobrze jest zamieszać ciasto.
  4. Krótko smażone naleśniki będą bardziej elastyczne i pozwolą się rolować, te bardziej wypieczone będą chrupkie. Jedne i drugie równie smaczne.
  5. Naleśniki kukurydziano-cieciorkowe podaję z ulubionymi dodatkami. U nas trochę wiosny na talerzu - zielona rukola, żółte pomidorki koktajlowe, kiełki ciecierzycy, kiełki soczewicy i keczup. A co!
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty