Muffiny pizzowe z dyni (wegańskie, pełnoziarniste)

Pyszne drożdżowe muffinki pizzerinki. Na mące pełnoziarnistej i puree dyniowym. Do tego kawałki kolorowych warzyw. Miękkie i pachnące. Zarówno dzieci, jak i dorośli, będą zadowoleni z takiego drugiego śniadania. A ponieważ muffiny są ładne, podzielne i smakują także na zimno, mogą być świetną przekąską na imprezie. I tak jak słodkie babeczki są dekorowane kremem, tutaj polecam na górze polać keczupem. Mniam!


WYTRAWNE MUFFINY PIZZOWE
z suszonymi pomidorami, papryką i kukurydzą

Około 22 sztuki.

Składniki:

Rozczyn drożdżowy
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego (24g)
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (10g)
  • 1/2 szkl. ciepłej wody (125ml)
Ciasto właściwe
  • Cały rozczyn drożdżowy
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (490g)
  • 1 szkl. puree z dyni (przepis TUTAJ), u mnie ze zwykłej olbrzymiej, dosyć wodnisty (250g)
  • 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów (60g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wsad
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (120g)
  • 1/2 papryki czerwonej (100g)
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju, około 10 sztuk (80g)
Do podania (opcjonalnie): ketchup pomidorowy, świeże liście szpinaku.


Wykonanie:
  1. Do miseczki przekładam drożdże, dodaję syrop klonowy i mąkę. Rozcieram. Następnie wlewam ciepłą, ale nie gorącą, wodę i mieszam. Odstawiam pod przykryciem na 10 minut, żeby drożdże ruszyły.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i przyprawy. Mieszam. Dodaję puree z dyni i wlewam zaczyn drożdżowy. Wyrabiam ciasto przez 5 minut.
  3. Następnie dodaję olej ze słoika suszonych pomidorów i wyrabiam kolejne 5 minut.
  4. Ciasto, lekko klejące, formuję w kulę. Miskę szczelnie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1 do 1 i 1/2 godziny).
  5. Kukurydzę odsączam z zalewy i wypłukuję na sicie. Paprykę myję i kroję w kostkę. Pomidory wyjmuję z oleju i kroję w drobną kosteczkę.
  6. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiam, następnoe dodaję przygotowane warzywa i dłońmi wgniatam je w ciasto. Odstawiam pod przykryciem na około 20 minut do podrośnięcia.
  7. Piekarnik rozgrzewam do 180 C. Metalową blachę do babeczek natłuszczam, tylko we wgłębieniach, przy pomocy pędzelka. Silikonowych foremek natłuszczać nie trzeba.
  8. Przy pomocy łyżki i łyżeczki nakładam porcje ciasta, bez specjalniego równania czy wygładzania wierzchu. Piekę przez 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Studzę na kratce.
  9. Muffiny pizzowe podaję w towarzystwie świeżej zieleniny (u mnie szpinak), udekorowane czapeczką z keczupu.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty