Budyń czekoladowy z czarnej fasoli (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Wyśmienity! Bardzo słodki i bardzo czekoladowy. Na bazie czarnej fasoli, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Bez mleka w proszku (w ogóle bez mleka), bez cukru (i bez słodów oraz słodzików), bez konserwantów i bez aromatów. Za to z dużą ilością roślinnego białka!
Budyń czekoladowy z fasoli jest idealny zarówno na śniadanie, na podwieczorek jak i na deser. Kakao i daktyle dominują tutaj w smaku, fasoli kompletnie nie czuć! Konsystencja jest przyjemnie kremowa, gęstość optymalna. Coś do chrupania na wierzch wskazane, ale nie obowiązkowe.


BUDYŃ CZEKOLADOWY Z CZARNEJ FASOLI

2 porcje

Składniki:
  • 1/2 szkl. ugotowanej czarnej fasoli (120g), może być nawet rozgotowana
  • 1 dojrzały banan (100g)
  • 10 małych suszonych daktyli (50g)
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 4 zielone ziarna kardamonu
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka musu kokosowego (pasty kokosowej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć)
  • 2 szkl. wody
  • Do dekoracji: banan, migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, ekspandowane ziarna zbóż (popping).

Wykonanie:
  1. W garnku umieszczam korę cynamonu, ziarna kardamonu i suszone daktyle. Zalewam wodą i gotuję przez około 5-10 minut od zagotowania.
  2. Wyjmuję przyprawy z wody, dodaję ugotowaną fasolę, olej kokosowy i mus kokosowy. Gotuję przez chwilę, aż olej i mus się rozpuszczą.
  3. Wsypuję kakao i skrobię ziemniaczaną, mieszam dokładnie, żeby skrobia się rozpuściła i gotuję przez około 1 minutę.
  4. Zdejmuję garnek z kuchenki, wrzucam pokrojonego na mniejsze kawałki banana i przy pomocy ręcznego blendera (ale można też w kielichowym) miksuję wszystko na gładki krem.
  5. Budyń czekoladowy przelewam do miseczek. Na wierzchu układam plasterki banana, posypuję ekspandowaną pszenicą (albo prosem lub amarantusem w wersji bez glutenu), wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Zjadam jeszcze ciepłe.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty