Pasta porzeczkowo-czosnkowa z czarnej fasoli (wegańska, bezglutenowa)

Pasty do chleba są niezastąpione na co dzień i od święta. Ratują sytuację, gdy nie mamy pomysłu co zjeść na kolację, albo z czym przygotować dziecku kanapki do szkoły. Jak wpadają goście, to wystarczy wymienić chleb na krakersy i przekąska do wina gotowa.
Ta fioletowo-różowa pasta oprócz tego, że obłędnie smakuje, jest też super zdrowa! Zawiera sporo składników odżywczych i witamin, które zawdzięcza głównie czarnej porzeczce i czosnkowi.
Czarna porzeczka (Ribes nigrum) jest uznawana za jedno z najlepszych źródeł witaminy C, która szczególnie wzmacnia naszą odporność w okresie zimowym. Zawiera jej około 5 razy więcej, niż słynące z niej cytrusy. W czarnej porzeczce znajdziemy także witaminy z grupy B, sole mineralne i unikalne mikroelementy, luteinę, pektyny, karotenoidy, garbniki, kwasy organiczne i olejki eteryczne. W owocach czarnej porzeczki znajdziemy również sporą grupę flawonoidów, związków o działaniu antyoksydacyjnym, tj. działających przeciwnowotworowo, opóźniających procesy starzenia, stabilizujących poziom cholesterolu we krwi czy regulujących ciśnienie tętnicze. Ponadto flawonoidy działają antybakteryjnie, wspomagając układ pokarmowy, wspierają pracę układu moczowego oraz wzmacniają i uszczelniają ściany żył i tętnic, tym samym wspomagając układ krwionośny. Szczególne podziękowania należą się tutaj głownie antocyjanom, rutynie i kwercetynie. Nie zapominajmy także o czosnku, który wykazuje niezwykłe działanie antybiotyczne. TUTAJ pisałam trochę o allicynie i o tym co zrobić, żeby czosnek podczas obróbki termicznej nie stracił swoich cennych właściwości prozdrowotnych. W tej paście używamy czosnku świeżego, ale warto wiedzieć na przyszłość. ☺


PORZECZKOWO-CZOSNKOWA PASTA Z CZARNEJ FASOLI

Około 300ml

Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej czarnej fasoli (200g) nawet rozgotowanej
  • 1/4 szkl. owoców czarnej porzeczki (40g) w sezonie świeże, poza sezonem mrożone
  • 6 ząbków czosnku (dla dzieci może być mniej, ale ja lubię zaszaleć)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (wega) lub miodu (wege)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Wykonanie:
  1.  Czarne porzeczki rozmrażam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam fasolę, czarne porzeczki, przeciśnięty czosnek, syrop, olej i przyprawy. Wszystko razem blenduję na pastę. Gdyby blender miał problemy, dolewam więcej oleju.
  3. Pyszna pasta z porzeczek i czosnku gotowa! Przechowuję ją w lodówce, zjadam na chlebie np. z kilkoma listkami rukoli lub szpinaku.
Smacznego!



Komentarze

  1. Mmm kocham takie pasty ;) Z tostami najlepsze!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty