Pierogi z czereśniami (wegańskie)

 Coś prostego, coś smacznego, coś sezonowego. Na zamówienie Młodego przygotowałam pierogi z czereśniami.

Pierogi często wydają się być trudnym daniem, ale naprawdę nie taki diabeł straszny! Wiem co mówię, sama rzadko biorę się za lepienie pierogów. Zwykle najbardziej czasochłonne jest przygotowanie farszu a później jeszcze ten stres, czy na pewno dobrze się zlepiły i nic nie wypłynie w czasie gotowania. Tutaj nadzienie z czereśni przygotowuje się tak samo prosto jak ciasto. Nic nie ma prawa wypłynąć. A smak? Mhm... jakie to jest pyszne! 😍

PIEROGI Z CZEREŚNIAMI

około 40 sztuk

Składniki:

ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 1/2 szkl. mąki pszennej krupczatki, typ 500
  • szczypta soli
  • 1 szkl. gorącej wody

 nadzienie

  • około 500 g czereśni
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka tapioki lub skrobi ziemniaczanej

 

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy obie mąki oraz szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę. Początkowo mieszamy składniki łyżką, jak masa nie będzie już taka gorąca, zaczynamy zagniatać ciasto dłońmi.
  2. Gdy struktura ciasta będzie jednolita, gładka i lekko lepiąca, formujemy z ciasta kulę i przykrywamy miskę folią.
  3. Gdy ciasto odpoczywa, myjemy i drylujemy czereśnie. Ja od razu kroiłam je w ćwiartki, można też na trochę mniejsze kawałki.
  4. Do pokrojonych czereśni wsypujemy skrobię oraz cukier puder, mieszamy aby dokładnie pokryły wszystkie kawałki owoców.
  5. Z ciasta odrywamy porcje, rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką.
  6. Szklanką wykrawamy krążki i nakładamy nadzienie z czereśni. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odkładamy na nieprzywierającą powierzchnię i przykrywamy ściereczką. Postępujemy tak aż do wyrobienia całości ciast i/lub nadzienia.
  7. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kroplę oleju i szczyptę soli (opcjonalnie).
  8. Pierogi wkładamy porcjami, nie przeładowując garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  9. Pierogi podajemy posypane wiórkami z gorzkiej czekolady, prażonymi orzechami laskowymi, olejem orzechowym lub ze śmietanką. Wszystkie chwyty dozwolone!

Smacznego! 

Komentarze

  1. Wyglądają apetycznie, chyba sama spróbuję 😆

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty