Pierogi z czereśniami (wegańskie)
Coś prostego, coś smacznego, coś sezonowego. Na zamówienie Młodego przygotowałam pierogi z czereśniami.
Pierogi często wydają się być trudnym daniem, ale naprawdę nie taki diabeł straszny! Wiem co mówię, sama rzadko biorę się za lepienie pierogów. Zwykle najbardziej czasochłonne jest przygotowanie farszu a później jeszcze ten stres, czy na pewno dobrze się zlepiły i nic nie wypłynie w czasie gotowania. Tutaj nadzienie z czereśni przygotowuje się tak samo prosto jak ciasto. Nic nie ma prawa wypłynąć. A smak? Mhm... jakie to jest pyszne! 😍
PIEROGI Z CZEREŚNIAMI
około 40 sztuk
Składniki:
ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej chlebowej, typ 650
- 1/2 szkl. mąki pszennej krupczatki, typ 500
- szczypta soli
- 1 szkl. gorącej wody
nadzienie
- około 500 g czereśni
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 czubata łyżka tapioki lub skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypujemy obie mąki oraz szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę. Początkowo mieszamy składniki łyżką, jak masa nie będzie już taka gorąca, zaczynamy zagniatać ciasto dłońmi.
- Gdy struktura ciasta będzie jednolita, gładka i lekko lepiąca, formujemy z ciasta kulę i przykrywamy miskę folią.
- Gdy ciasto odpoczywa, myjemy i drylujemy czereśnie. Ja od razu kroiłam je w ćwiartki, można też na trochę mniejsze kawałki.
- Do pokrojonych czereśni wsypujemy skrobię oraz cukier puder, mieszamy aby dokładnie pokryły wszystkie kawałki owoców.
- Z ciasta odrywamy porcje, rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką.
- Szklanką wykrawamy krążki i nakładamy nadzienie z czereśni. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odkładamy na nieprzywierającą powierzchnię i przykrywamy ściereczką. Postępujemy tak aż do wyrobienia całości ciast i/lub nadzienia.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kroplę oleju i szczyptę soli (opcjonalnie).
- Pierogi wkładamy porcjami, nie przeładowując garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
- Pierogi podajemy posypane wiórkami z gorzkiej czekolady, prażonymi orzechami laskowymi, olejem orzechowym lub ze śmietanką. Wszystkie chwyty dozwolone!
Smacznego!
Wyglądają apetycznie, chyba sama spróbuję 😆
OdpowiedzUsuńPolecam! Były pyszne 😋 🥰
Usuń