Napój z nerkowców

Maj przeleciał, sama nie wiem kiedy. Trochę byłam zajęta przesadzaniem pomidorów, sadzeniem ziemniaków czy sałaty. Ale bez przesady! Z nalewkami kwiatowymi też w tym roku nie zdążyłam, więc działka z pewnością nie jest wytłumaczeniem. Jak to się stało?! Jeden miesiąc wyjęty z życiorysu. Byle nie więcej...

W kwestiach kulinarnych, coś prostego - domowy napój z nerkowców. Prawie jak mleko, ale roślinne. Dla dorosłych do kawy, dla dzieci samo lub z kropelką syropu klonowego. Żeby nie było, przepis też trochę niedzisiejszy, ale w sam raz na rozruszanie po dłuższej przerwie. Lista składników krótka - wystarczą orzechy i woda. Przy okazji otrzymujemy wytłoki orzechowe, które możemy dalej zagospodarować - przygotować serek na śniadanie, lub upiec babeczki.😍 😋


NAPÓJ Z NERKOWCÓW

Około 600 ml napoju i szklanka wytłoków

Składniki:

  • 1 szkl. orzechów nerkowca
  • woda

 Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca namaczamy w około 2 szklankach gorącej wody, przez 2-3 godziny.
  2. Wodę odlewamy, orzechy przepłukujemy a następnie zalewamy 3 szklankami świeżej, przegotowanej i wystudzonej wody.
  3. Miksujemy przez 2-3 minuty.
  4. Koktajl orzechowy przecedzamy przez tetrę, pamiętając o podłożeniu pod sito naczynia, aby nie stracić drogocennego napoju. Można opcjonalnie delikatnie dosłodzić, lub posolić - do smaku.
  5. Zarówno napój, jak i wytłoki z nerkowców, przechowujemy w lodówce.

Prawda, że proste? 😁



Komentarze

Popularne posty