Napój z nerkowców
Maj przeleciał, sama nie wiem kiedy. Trochę byłam zajęta przesadzaniem pomidorów, sadzeniem ziemniaków czy sałaty. Ale bez przesady! Z nalewkami kwiatowymi też w tym roku nie zdążyłam, więc działka z pewnością nie jest wytłumaczeniem. Jak to się stało?! Jeden miesiąc wyjęty z życiorysu. Byle nie więcej...
W kwestiach kulinarnych, coś prostego - domowy napój z nerkowców. Prawie jak mleko, ale roślinne. Dla dorosłych do kawy, dla dzieci samo lub z kropelką syropu klonowego. Żeby nie było, przepis też trochę niedzisiejszy, ale w sam raz na rozruszanie po dłuższej przerwie. Lista składników krótka - wystarczą orzechy i woda. Przy okazji otrzymujemy wytłoki orzechowe, które możemy dalej zagospodarować - przygotować serek na śniadanie, lub upiec babeczki.😍 😋
NAPÓJ Z NERKOWCÓW
Około 600 ml napoju i szklanka wytłoków
Składniki:
- 1 szkl. orzechów nerkowca
- woda
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca namaczamy w około 2 szklankach gorącej wody, przez 2-3 godziny.
- Wodę odlewamy, orzechy przepłukujemy a następnie zalewamy 3 szklankami świeżej, przegotowanej i wystudzonej wody.
- Miksujemy przez 2-3 minuty.
- Koktajl orzechowy przecedzamy przez tetrę, pamiętając o podłożeniu pod sito naczynia, aby nie stracić drogocennego napoju. Można opcjonalnie delikatnie dosłodzić, lub posolić - do smaku.
- Zarówno napój, jak i wytłoki z nerkowców, przechowujemy w lodówce.
Prawda, że proste? 😁
Komentarze
Prześlij komentarz