Zupa krem z pietruszek i gruszek (wegańska)
Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa, która wyjściowo składa się zaledwie z dwóch składników - gruszki i pietruszki. Trzech, jeżeli wliczymy wodę (bo bulionu jak zwykle nie ugotowałam). Inspirowałam się starym, dobrym przepisem z Jadłonomii, rozszerzając go jednak o dodatek cebuli, czosnku i kurkumy, bo chodzą słuchy, że nastał okres przeziębień i grypy.
Porada - Dlaczego warto po pokrojeniu czosnku odczekać 10 minut, zanim podda się go obróbce termicznej? Wiadomym jest, że niektóre związki chemiczne są bardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Zwykle boimy się o utratę witaminy C i np. unikamy dodawania soku z cytryny do gorącej wody. Jeżeli natomiast chodzi o czosnek i jego działanie prozdrowotne, związkiem na którym najbardziej nam zależy jest allicyna. Nie występuje jednak ona w czosnku pierwotnie a powstaje na skutek działania enzymu - allinazy na fragment białkowy - allinę. Oba związki są obecne w ząbkach czosnku, jednak nie znajdują się w kontakcie ze sobą a reakcja między nimi zachodzi dopiero po pokrojeniu, posiekaniu, przeciśnięciu przez praskę lub pogryzieniu czosnku. Wspomniany enzym jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur, dlatego przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem, należy pozwolić aby mógł przekształcić cząsteczki alliny w allicynę. Podobnież już 10 minut wystarczy na wytworzenie optymalnej ilości allicyny a tym samym zachowanie cennych wartości leczniczych czosnku.
(na podstawie książki Jo Robinson "Dzika strona jedzenia")
ZUPA KREM Z PIETRUSZEK I GRUSZEK
2-4 porcje
Składniki:
Porada - Dlaczego warto po pokrojeniu czosnku odczekać 10 minut, zanim podda się go obróbce termicznej? Wiadomym jest, że niektóre związki chemiczne są bardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Zwykle boimy się o utratę witaminy C i np. unikamy dodawania soku z cytryny do gorącej wody. Jeżeli natomiast chodzi o czosnek i jego działanie prozdrowotne, związkiem na którym najbardziej nam zależy jest allicyna. Nie występuje jednak ona w czosnku pierwotnie a powstaje na skutek działania enzymu - allinazy na fragment białkowy - allinę. Oba związki są obecne w ząbkach czosnku, jednak nie znajdują się w kontakcie ze sobą a reakcja między nimi zachodzi dopiero po pokrojeniu, posiekaniu, przeciśnięciu przez praskę lub pogryzieniu czosnku. Wspomniany enzym jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur, dlatego przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem, należy pozwolić aby mógł przekształcić cząsteczki alliny w allicynę. Podobnież już 10 minut wystarczy na wytworzenie optymalnej ilości allicyny a tym samym zachowanie cennych wartości leczniczych czosnku.
(na podstawie książki Jo Robinson "Dzika strona jedzenia")
ZUPA KREM Z PIETRUSZEK I GRUSZEK
2-4 porcje
Składniki:
- 3 duże korzenie pietruszki (550-600g)
- 2 dojrzałe gruszki (ok. 200g)
- 2 małe czerwone cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego (u mnie z kartonu, może być wstrząśnięta puszka) lub trochę więcej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia (np. kokosowego)
- Do podania: orzechy włoskie lub inne orzechy/nasiona
- Czosnek obieram, siekam drobno i odstawiam na 10 minut.
- W garnku rozgrzewam olej. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam przez 5 minut, aż stanie się szklista.
- Pietruszki myję, obieram i kroję w plastry. Dodaję do garnka razem z czosnkiem i podsmażam kolejne 5 minut.
- Gruszki myję, obieram i również kroję w plastry. Dodaję do garnka i smażę kolejne 5 minut.
- Wsypuję przyprawy (bez soli), zalewam gorącą wodą i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut aż warzywa staną się miękkie.
- Wlewam mleczko kokosowe, wsypuję odrobinę soli (u mnie kłodawska) i przy pomocy ręcznego blendera miksuję zupę na gładki krem. W zależności od upodobań można dolać trochę więcej mleka lub wody.
- Zupę nakładam na talerze i posypuję siekanymi/mielonymi orzechami włoskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz