Fioletowy jagielnik winogronowy z kokosem (wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez pieczenia)
Ciepłe odcienie żółci, czerwieni i brązu, butelkowa zieleń i ciemny fiolet. Tak, kolor fioletowy także kojarzy się z jesienią. Mnie szczególnie chyba za sprawą winogron i winobrania. Ciemne, prawie czarne kuleczki z niebiesko-fioletowym rumieńcem, pośród żółknących liści winorośli, chociaż w tym cieście masa sernikowa przybrała barwę kwitnących wrzosów, ale mus jest zdecydowanie winogronowy. Jedynie sposób obróbki - wybór jagielnika w wersji na zimno, zamiast pieczonego, może w pierwszym momencie nieco zaskakiwać, ale biorąc pod uwagę jak ciepłą mamy jesień tego roku, wszystko jest w najlepszym porządku.
Masa jaglana jest kremowa z kawałkami wiórków kokosowych. Mus wyraźnie owocowy i lekko kwaskowaty a dół delikatnie chrupiący.
Sernik bez sera, czyli tym samym bez laktozy i bez kazeiny - odpowiedni dla alergików. Nie zawiera także jajek ani mąki. Chyba, że wiórki zmiksujesz na proszek, lub dodasz w ich miejsce mąkę kokosową, którą można spożywać na surowo.
Masa jaglana jest kremowa z kawałkami wiórków kokosowych. Mus wyraźnie owocowy i lekko kwaskowaty a dół delikatnie chrupiący.
Sernik bez sera, czyli tym samym bez laktozy i bez kazeiny - odpowiedni dla alergików. Nie zawiera także jajek ani mąki. Chyba, że wiórki zmiksujesz na proszek, lub dodasz w ich miejsce mąkę kokosową, którą można spożywać na surowo.
FIOLETOWY JAGIELNIK WINOGRONOWY Z KOKOSEM
Tortownica o średnicy 16 cm.
Składniki:
Sok z winogron - do poszczególnych warstw
- 4 szkl. ciemnych winogron działkowych/ogrodowych
- 1/4 szkl. wody
Spód
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. płatków migdałowych (wymiennie z migdałami blanszowanymi)
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki soku z winogron (ewentualnie napoju roślinnego lub wody)
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (upłynniony)
Masa sernikowa-jaglana
- 1 szkl. soku z winogron
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. daktyli suszonych
- 1 szkl. tłustego mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości miąższu i tłuszczu kokosowego) - puszka wstawiona na 1-2 doby do lodówki
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Mus winogronowy
- 1 szkl. soku z winogron
- 1/4 szkl. daktyli suszonych
- 1/2 łyżeczki agaru (agar-agar)
Wykonanie:
- Winogrona myję, obrywam owoce od gałązek i przenoszę do garnka. Dolewam wodę i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Dokładnie przecieram owoce przez sito, pozbywając się pestek. Soku powinno wyjść ponad dwie szklanki, ale najlepiej sprawdź wcześniej i jakby zabrakło, do dolnej warstwy dodaj w zastępstwie wody lub mleka (albo wody kokosowej pozostałej w puszce po wyjęciu gęstej śmietanki). Nadwyżkę soku można wypić, albo zwiększyć ilość soku przeznaczonego na mus, pamiętając tylko o zwiększeniu także ilości agaru.
- Daktyle przeznaczone na spód jagielnika kroję drobno i zalewam dwoma łyżkami gorącego soku z winogron. Odstawiam, aby zmiękły.
- Jedną szklankę soku winogronowego spowrotem wlewam do garnka i zagotowuję. Kaszę jaglaną wysypuję na gęsto sito, przelewam wrzątkiem, następnie płuczę pod zimną wodą i wrzucam do soku z winogron. Dodaję suszone daktyle (mogą być wstępie pokrojone) i gotuję przez 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, następnie pozostawiam pod przykryciem na 5-10 minut, aby spęczniała.
- W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowuję spód do ciasta. Płatki migdałowe mielę na proszek (ja do takich zabiegów używam młynka do kawy), przesypuję do miski i podobnie postępuję z wiórkami kokosowymi. Do miski dolewam olej kokosowy i namoczone daktyle (wraz z sokiem z moczenia) i rozdrabniam przy pomocy ręcznego blendera.
- Tortownicę wykładam od spodu papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Spód wylepiam przygotowaną masą kokospwo-migdałową i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy ciasta.
- Otwieram puszkę z mleczkiem kokosowym i łyżeczką wyjmuję tylko białą, stałą część. Powinno wyjść około 1 szklanki, ale jak będzie mniej, to sernik też się uda. Raczej nie więcej, bo może aię rozpływać. Wodę, która pozostanie w puszce, najlepiej przelać do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce. Można ją na przykład wykorzystać do koktajlu zamiast napoju roślinnego, lub do gotowania kaszy zamiast wody.
- Ciepłą kaszę jaglaną blenduję z mleczkiem kokosowym na gładką masę. Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam łyżką. Wykładam na przygotowany spód, wygładzam wierzch i chłodzę ciasto w lodówce.
- W pozostałej szklance soku z winogron dokładnie rozprowadzam agar (można najpierw w części soku - będzie łatwiej). Przelewam do garnka, dodaję daktyle i gotuję przez 5-10 minut. Po tym czasie masę blenduję na mus i pozostawiam do przestygnięcia, następnie wylewam na schłodzony jagielnik i wstawiam do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz