Czekoladowy koktajl z awokado i roszponką (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Koktajle i smoothie to świetna propozycja na szybkie pierwsze lub drugie śniadanie bądź deser w formie płynnej. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników. Bez chłodzenia, bez pieczenia - gotowy od razu do wypicia. Przy okazji można przemycić niejadkom trochę zieleniny.
Koktajl jest pysznie czekoladowy i aksamitnie kremowy. Polecam!
CZEKOLADOWY KOKTAJL
Z AWOKADO I ROSZPONKĄ
Z AWOKADO I ROSZPONKĄ
3-4 porcje
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 garść suszonych daktyli (u mnie 10 małych)
- 1 garść roszponki (raczej mniejsza niż większa, nie przesadzałam)
- 3 łyżki kakao naturalnego (u mnie nieodtłuszczone; dla niemowlaka proponuję zastąpić karobem)
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- około 2 szkl. napoju roślinnego lub wody (może być też reszta mleczka kokosowego z wcześniej otwartej puszki plus woda, albo woda z rozpuszczoną łyżką musu kokosowego)
Wykonanie:
- Daktyle kroję w kostkę i zalewam 1 szklanką wody lub mleka (najlepiej ciepłym), pozostawiam do namoczenia.
- Owoce myję. Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ. Banana obieram i kroję na mniejsze kawałki.
- W wysokim naczyniu umieszczam awokado, banana, roszponkę, tahini i daktyle wraz z wodą (mlekiem), w której się moczyły. Blenduję na puszysty mus. Wsypuję kakao i ponownie blenduję.
- Dolewam pozostałe mleko, najlepiej partiami, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, blendując po każdym dolaniu. Jeśli chcesz jeszcze koktajl schłodzić przed podaniem to pamiętaj, że trochę zgęstnieje, więc dolej więcej mleka lub wody.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz