Kokosowy dal z czerwonej soczewicy, z pomidorem i marchewką (wegański, bezglutenowy)

Proste i szybkie danie jednogarnkowe, które rozgrzeje po mroźnym dniu spędzonym na świeżym powietrzu.
Taka potrawka z soczewicy jest smaczna sama w sobie, ale podana z ryżem lub kaszą i porcją warzyw tworzy prawdziwy zimowy obiad. Jest gęsta, kremowa i może wizualnie nie powala na kolana, ale po spróbowaniu przyjemnie zaskakuje kokosowym aromatem i delikatnie słodkim smakiem. Jest to wariacja na temat klasycznego dal z czerwonej soczewicy. Chociaż pewnie w kuchni indyjskiej jest tyle wersji, że taki wzbogacony o pomidory i marchewki też się znajdzie.


KOKOSOWY DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Z POMIDOREM I MARCHEWKĄ

Około 4-6 porcji.

Składniki:
  • 2 szkl. czerwonej soczewicy w połówkach (suche ziarna)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 6 średnich pomidorów
  • 3 małe marchewki
  • 4 czubate łyżeczki pasty kokosowej (musu kokosowego; około 1/4 szkl.)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 4 szkl. wody

Wykonanie:
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam aż stanie się szklista.
  2. Dodaję przepłukaną soczewicę, zalewam wodą, wsypuję przyprawy (bez soli i pieprzu) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica wchłonie prawie całą wodę. Od czasu do czasu mieszam.
  3. Pomidory nacinam od spodu na krzyż, sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Usuwam twarde szypułki, kroję w ósemki, lub jeszcze drobniej i dodaję do gotującej się soczewicy.
  4. Marchewki myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  5. Gdy soczewica jest już miękka dodaję mus kokosowy oraz startą marchew. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i jeszcze przez chwilę gotuję, aż mus kokosowy się rozpuści.
  6. Potrawkę z czerwonej soczewicy nakładam do misek i zjadam jeszcze gorącą z kaszą, ryżem lub chlebem, oraz dodatkową porcją warzyw.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty