Kokosowy dal z czerwonej soczewicy, z pomidorem i marchewką (wegański, bezglutenowy)
Proste i szybkie danie jednogarnkowe, które rozgrzeje po mroźnym dniu spędzonym na świeżym powietrzu.
Taka potrawka z soczewicy jest smaczna sama w sobie, ale podana z ryżem lub kaszą i porcją warzyw tworzy prawdziwy zimowy obiad. Jest gęsta, kremowa i może wizualnie nie powala na kolana, ale po spróbowaniu przyjemnie zaskakuje kokosowym aromatem i delikatnie słodkim smakiem. Jest to wariacja na temat klasycznego dal z czerwonej soczewicy. Chociaż pewnie w kuchni indyjskiej jest tyle wersji, że taki wzbogacony o pomidory i marchewki też się znajdzie.
KOKOSOWY DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Z POMIDOREM I MARCHEWKĄ
Około 4-6 porcji.
Składniki:
Wykonanie:
Taka potrawka z soczewicy jest smaczna sama w sobie, ale podana z ryżem lub kaszą i porcją warzyw tworzy prawdziwy zimowy obiad. Jest gęsta, kremowa i może wizualnie nie powala na kolana, ale po spróbowaniu przyjemnie zaskakuje kokosowym aromatem i delikatnie słodkim smakiem. Jest to wariacja na temat klasycznego dal z czerwonej soczewicy. Chociaż pewnie w kuchni indyjskiej jest tyle wersji, że taki wzbogacony o pomidory i marchewki też się znajdzie.
KOKOSOWY DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Z POMIDOREM I MARCHEWKĄ
Około 4-6 porcji.
Składniki:
- 2 szkl. czerwonej soczewicy w połówkach (suche ziarna)
- 2 średnie czerwone cebule
- 6 średnich pomidorów
- 3 małe marchewki
- 4 czubate łyżeczki pasty kokosowej (musu kokosowego; około 1/4 szkl.)
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 4 szkl. wody
Wykonanie:
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam aż stanie się szklista.
- Dodaję przepłukaną soczewicę, zalewam wodą, wsypuję przyprawy (bez soli i pieprzu) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica wchłonie prawie całą wodę. Od czasu do czasu mieszam.
- Pomidory nacinam od spodu na krzyż, sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Usuwam twarde szypułki, kroję w ósemki, lub jeszcze drobniej i dodaję do gotującej się soczewicy.
- Marchewki myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Gdy soczewica jest już miękka dodaję mus kokosowy oraz startą marchew. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i jeszcze przez chwilę gotuję, aż mus kokosowy się rozpuści.
- Potrawkę z czerwonej soczewicy nakładam do misek i zjadam jeszcze gorącą z kaszą, ryżem lub chlebem, oraz dodatkową porcją warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz