Babka chlebowa z kapustą kiszoną (wegańska)
Chlebokapuśniak, kapusta kiszona w cieście chlebowym, chleb faszerowany kapustą, albo kapusta kiszona pieczona w chlebie 2 w 1. Celowałam w paszteciki-kapuśniaczki, ale jak to często bywa, plany trzeba było zmienić. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i nie było możliwości na bieżąco kontrolować konsystencji. A wyszło zdecydowanie za rzadkie, więc dosypałam więcej mąki, zagniotłam i wylepiłam nim naczynie żaroodporne, ukrywając we wnętrzu aromatyczne nadzienie z kiszonej kapusty. Na koniec, za radą Męża, podpiekłam jeszcze z drugiej strony i tym oto sposobem wczoraj na kolację zjedliśmy chlebową babkę nadziewaną kapustą, zamiast małych kapuśniaczków.
Nietypowo, smacznie, na ciepło. W sam raz na imprezę, zamiast bigosu z kawałkiem chleba. Suszone pomidory z wyglądu przypominają trochę kiełbasę, więc może goście nawet się nie zorientują, że to kapusta wegańska.
Nietypowo, smacznie, na ciepło. W sam raz na imprezę, zamiast bigosu z kawałkiem chleba. Suszone pomidory z wyglądu przypominają trochę kiełbasę, więc może goście nawet się nie zorientują, że to kapusta wegańska.
Chleb jest chrupiący z zewnątrz, miękki w środku a kapusta bardzo smaczna i aromatyczna. Bardzo smaczna i miła odmiana od zwykłej gotowanej kapusty podawanej z kromką chleba. Eksperyment bardzo udany, polecam!
CHLEBOWA BABKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ
Wysoka forma o średnicy 21 cm.
Składniki:
ciasto chlebowe
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (375 ml)
- 2 łyżki oleju (30g)
- 1 łyżka syropu z agawy (25g)
- 1 łyżeczka soli nierafinowanej (6g)
- 4 szkl. mąki pszennej babuni, typ 650 (600g)
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant (4g)
- 1 łyżeczka mielonego kminku (2g)
- 500g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 10 szt. suszonych pomidorów z oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szkl. wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam. Wlewam mokre i zagniatam ciasto, przez około 10 minut. Pozostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na minimum godzinę, do podwojenia objętości. W przypadku gdy korzystam z maszynki do wypieku chleba dodaję składniki w kolejności: ciekłe, sypkie, drożdże. Ustawiam program do wyrabiania ciasta chlebowego (dought). W oczekiwaniu na ciasto drożdżowe przygotowuję farsz.
- Na dużej patelni (albo w garnku z grubym dnem) rozgrzewam olej. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Smażę razem z liściem laurowym, zielem i jałowcem, do czasu aż się zeszkli.
- Kapustę odciskam z nadmiaru soku, siekam. Pomidory kroję w drobną kostkę. Z cebuli wyjmuję liście i ziarna, dodaję kapustę, suszone pomidory, sos sojowy, syrop z agawy i pozostałe przyprawy. Chwilę razem przesmażam, następnie zalewam wodą, przykrywam i gotuję przez około 20 minut.
- Gotową kapustę przekładam na duży talerz i pozostawiam do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i chwilę wyrabiam. Dzielę na dwie części w stosunku 1:2. Naczynie żaroodporne natłuszczam olejem i wysypuję mąką. Większą część ciasta rozciągam w dłoniach (lub rozwałkowuję) na duży placek, którym wykładam spód i boki naczynia tak, aby delikatnie wystawało poza rant. Do środka nakładam farsz z kapusty. Wierzch przykrywam mniejszą częścią ciasta, również rozciągnięta na placek. Brzegi obu części sklejam.
- Przygotowaną babkę przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 200 C. Gdyby
- W razie potrzeby wierzch ciasta wygładzam dłońmi zwilżonymi wodą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Mój jest bardzo mały, więc na dolną półkę, w przypadku standardowych najlepiej na drugą od dołu. Piekę przez 20-25 minut.
- Następnie delikatnie obrysowuję ciasto nożem, przykładam blachę lub kratkę z piekarnika i obracam ciasto. Zdejmuję naczynie żaroodporne i ponownie wstawiam do piekarnika, tylko na grzanie górne, na 10 minut, aby przypiekło się z drugiej strony.
- Babkę chlebową podaję na ciepło. Solo jest pyszna, ale jak kogoś korci, żeby polać wierzch keczupem, to polecam TEN sos pomidorowo-śliwkowy, który powstał przy okazji innego mojego chlebowego eksperymentu.
Komentarze
Prześlij komentarz