Babka chlebowa z kapustą kiszoną (wegańska)

Chlebokapuśniak, kapusta kiszona w cieście chlebowym, chleb faszerowany kapustą, albo kapusta kiszona pieczona w chlebie 2 w 1. Celowałam w paszteciki-kapuśniaczki, ale jak to często bywa, plany trzeba było zmienić. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i nie było możliwości na bieżąco kontrolować konsystencji. A wyszło zdecydowanie za rzadkie, więc dosypałam więcej mąki, zagniotłam i wylepiłam nim naczynie żaroodporne, ukrywając we wnętrzu aromatyczne nadzienie z kiszonej kapusty. Na koniec, za radą Męża, podpiekłam jeszcze z drugiej strony i tym oto sposobem wczoraj na kolację zjedliśmy chlebową babkę nadziewaną kapustą, zamiast małych kapuśniaczków.
Nietypowo, smacznie, na ciepło. W sam raz na imprezę, zamiast bigosu z kawałkiem chleba. Suszone pomidory z wyglądu przypominają trochę kiełbasę, więc może goście nawet się nie zorientują, że to kapusta wegańska.
Chleb jest chrupiący z zewnątrz, miękki w środku a kapusta bardzo smaczna i aromatyczna. Bardzo smaczna i miła odmiana od zwykłej gotowanej kapusty podawanej z kromką chleba. Eksperyment bardzo udany, polecam!


CHLEBOWA BABKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Wysoka forma o średnicy 21 cm.

Składniki: 

ciasto chlebowe
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (375 ml)
  • 2 łyżki oleju (30g)
  • 1 łyżka syropu z agawy (25g)
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej (6g)
  • 4 szkl. mąki pszennej babuni, typ 650 (600g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant (4g)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (2g)
farsz z kiszonej kapusty
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 10 szt. suszonych pomidorów z oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szkl. wody
  • olej do smażenia


Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam. Wlewam mokre i zagniatam ciasto, przez około 10 minut. Pozostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na minimum godzinę, do podwojenia objętości. W przypadku gdy korzystam z maszynki do wypieku chleba dodaję składniki w kolejności: ciekłe, sypkie, drożdże. Ustawiam program do wyrabiania ciasta chlebowego (dought). W oczekiwaniu na ciasto drożdżowe przygotowuję farsz.
  2. Na dużej patelni (albo w garnku z grubym dnem) rozgrzewam olej. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Smażę razem z liściem laurowym, zielem i jałowcem, do czasu aż się zeszkli.
  3. Kapustę odciskam z nadmiaru soku, siekam. Pomidory kroję w drobną kostkę. Z cebuli wyjmuję liście i ziarna, dodaję kapustę, suszone pomidory, sos sojowy, syrop z agawy i pozostałe przyprawy. Chwilę razem przesmażam, następnie zalewam wodą, przykrywam i gotuję przez około 20 minut.
  4. Gotową kapustę przekładam na duży talerz i pozostawiam do wystudzenia.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i chwilę wyrabiam. Dzielę na dwie części w stosunku 1:2. Naczynie żaroodporne natłuszczam olejem i wysypuję mąką. Większą część ciasta rozciągam w dłoniach (lub rozwałkowuję) na duży placek, którym wykładam spód i boki naczynia tak, aby delikatnie wystawało poza rant. Do środka nakładam farsz z kapusty. Wierzch przykrywam mniejszą częścią ciasta, również rozciągnięta na placek. Brzegi obu części sklejam.
  6. Przygotowaną babkę przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 200 C. Gdyby
  7. W razie potrzeby wierzch ciasta wygładzam dłońmi zwilżonymi wodą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Mój jest bardzo mały, więc na dolną półkę, w przypadku standardowych najlepiej na drugą od dołu. Piekę przez 20-25 minut.
  8. Następnie delikatnie obrysowuję ciasto nożem, przykładam blachę lub kratkę z piekarnika i obracam ciasto. Zdejmuję naczynie żaroodporne i ponownie wstawiam do piekarnika, tylko na grzanie górne, na 10 minut, aby przypiekło się z drugiej strony.
  9. Babkę chlebową podaję na ciepło. Solo jest pyszna, ale jak kogoś korci, żeby polać wierzch keczupem, to polecam TEN sos pomidorowo-śliwkowy, który powstał przy okazji innego mojego chlebowego eksperymentu.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty