Proste falafele z piekarnika (wegańskie, bezglutenowe)

Falafele, to popularne kotleciki z ciecierzycy. Należą do najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej, a ponieważ ta jest u nas dobrze znana i lubiana, to o falafel na mieście nie trudno. A w knajpkach stricte wegetariańskich lub wegańskich to prawie pewniak w menu, zaraz obok hummusu.
Pierwszego domowej produkcji falafela zjadłam u koleżanki, niedługo po tym jak na Jadłonomii pojawił się przepis na idealny falafel. Rzeczywiście, kotleciki były pyszne. Niestety brak maszynki do mielenia skutecznie uniemożliwiał mi odtworzenie tego dania. Ostatnio jednak ochota na domowe falafele była tak silna, że postanowiłam poprosić o pomoc Mikołaja. Spisał się na piątkę z plusem, więc dzisiaj, po wyjedzeniu świątecznych resztek, przystąpiłam do produkcji domowych falafeli! A ponieważ w żadnym arabskim kraju nigdy nie byłam i nie wiem jak smakuje prawdziwy falafel, postanowiłam zaufać Jadłonomii i zainspirowałam się przepisem Marty na falafel z piekarnika. Oczywiście czyniąc pewne zmiany. Wyszły naprawdę bardzo fajne kotleciki, przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy. Przygotowuje się je dużo szybciej, niż zwykłe kotlety ze strączków, ponieważ ciecierzyca jest tylko moczona i mielona a nie gotowana. A ponieważ maszynkę mam elektryczną, to mielenie też poszło migiem. Mój styrany blender na pewno by nie podołał. Zresztą, jak powszechnie wiadomo - do falafeli tylko maszynka do mielenia, blendery się nie nadają. I ciecierzyca z puszki też się nie nadaje. ☺


PROSTE FALAFELE Z PIEKARNIKA

Około 30 sztuk.

Składniki:
  • 2 szkl. ciecierzycy, suche ziarna (400g)
  • 1/4 szkl. suszonych daktyli (lub mniej)
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżecza kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody do namaczania ciecierzycy
  • olej do natłuszczenia dłoni
Wykonanie:
  1. Ciecierzycę wsypuję do dużej miski, zalewam sporą ilością wody (około 3-krotnie większą), dodaję łyżeczkę sody i pozostawiam na noc (na około 12 godzin) do namoczenia.
  2. Ciecierzycę odcedzam, przepłukuję i mielę w maszynce do mielenia mięsa. W połowie robiąc przerwę na zmielenie także szalotek, czosnku i daktyli.
  3. Do powstałej masy dodaję przyprawy i dokładnie mieszam dłońmi. W razie potrzeby wlewam łyżkę wody, żeby masa się lepiej formowała. Przykrywam folią spożywczą i wstawiam na minimum pół godziny do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, grzanie góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Dłonie natłuszczam olejem.
  5. Łyżką nabieram porcję masy i w dłoniach formuję małe kotleciki. Odkładam na przygotowaną blachę. Piekę przez 10 minut z jednej strony, następnie obracam i dopiekam z drugiej przez następne 5 minut.
  6. Upieczone falafele podaję z dużą ilością warzyw i sosem na bazie pasty tahini.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty