Jesienne naleśniki owsiano-dyniowe (wegańskie, bezglutenowe)
Letnie owoce się skończyły i trochę przychamowaliśmy z porannymi kaszami. Kanapek ostatnio było za dużo a przecież w okresie jesienno-zimowym skupić by się należało na ciepłych śniadaniach. Chociaż smażone naleśniki nie są tak zdrowe jak ugotowana kasza, to jednak w tej wersji wypadają bardzo przekonująco! Są bez glutenu, bez mąki, bez laktozy, bez jajek i bez banana. Więc z czego je przygotowałam? Z płatków owsianych, mleka owsianego i puree dyniowego. 3-składnikowe naleśniki i to z samych zdrowych produktów. Do tego nuta cynamonu i imbiru a w środku domowe powidła śliwkowe (z TEGO przepisu) oraz odrobina śmietanki kokosowej zamiast polewy na wierzchu. Są delikatne i mięciutkie, pięknie pozwalają się rolować. Pachną imbirem, świetnie smakują na sucho, z dodatkami jeszcze lepiej. Idealne jesienne śniadanie! Zimą też będzie smakować. Mniam ❤
JESIENNE NALEŚNIKI OWSIANO-DYNIOWE
Około 12 sztuk
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 2 i 1/2 - 3 szkl. napoju owsianego (innego roślinnego lub wody) - w zależności jakie gęste macie puree i jak szybko smażycie ☺
- 1/2 szkl. puree z dyni (z TEGO przepisu) - u mnie Muskat
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia patelni
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- Do podania: domowe powidła śliwkowe i śmietanka lub mleczko kokosowe.
Wykonanie:
- Rozgrzewam patelnię, smarując ją odrobiną oleju przed wylaniem pierwszego naleśnika.
- Do kielicha stojącego blendera wsypuję płatki owsiane, zalewam je 2 szklankami mleka i dodaję zblendowaną dynię. Miksuję przez około 1 minutę, żeby płatki się dobrze rozdrobniły.
- Dosypuję przyprawy, wlewam olej i rozcieńczam ciasto naleśnikowe wodą (lub dalej mlekiem roślinnym) do odpowiedniej konsystencji. Miksuję. Ciasto powinno być trochę gęściejsze, niż na zwykłe mączne naleśniki.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta. Nie będzie takie lejące jak klasyczne, ale powinno podczas obracania patelnią dać się rozprowadzić. Smażę aż wierzch będzie ścięty i delikatnie obracam na drugą stronę.
- Ciasto owsiane z czasem trochę zgęstnieje - płatki spęcznieją, także w trakcie smażenia może być potrzebna odrobina wody do rozcieńczenia.
- Gotowe naleśniki podaję posmarowane powidłami śliwkowymi lub karośliwką i polewam śmietanką.
Smacznego!
prezentują sie smacznie!
OdpowiedzUsuńByły rzeczywiście pyszne! :)
Usuń