Ryż z fasolą, pomidorami i szpinakiem (wegański, bezglutenowy)

Na zakończenie sezonu pomidorowego, który w tym roku mocno się przedłużył, prosty ryż pomidorowy. Kupiłam więcej, póki jeszcze była promocja w warzywniaku i pomidorki były wyjątkowo tanie a ostatnio rzeczywiście zaczęli cenę podwyższać, więc to był już ostatni gwizdek! Dla koloru i podkręcenia wartości odżywczych - szpinak i czarna fasola. Smacznie i prosto. Zwłaszcza, gdy akurat macie w lodówce wcześniej ugotowane ryż i fasolę. Wtedy też wystarczy jedna duża patelnia, kilka minut smażenia i gotowe!


RYŻ Z FASOLĄ, POMIDORAMI I SZPINAKIEM

3-4 porcje

Składniki:
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu (zwykły, długoziarnisty)
  • 1 szkl. ugotowanej czarnej fasoli
  • 4 średnie pomidory malinowe (lub 2 duże)
  • 2 garści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku, u mnie ryż i fasola nie były wcześniej solone)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewam olej. Czosnek przeciskam przez praskę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam aż się zeszkli.
  2. Dodaję czosnek, przyprawy i jeszcze chwilę smażę.
  3. Pomidory kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Duszę przez 5 minut, po czym dodaję ryż i fasolę.
  4. Szpinak kroję w paseczki. Gdy ryż i fasola są ciepłe, dodaję szpinak i mieszam. Wyłączam grzanie i zostawiam na chwilę pod przykryciem, po czym rozkładam na talerze. Posypuję zieloną pietruszką.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty