Ryż z fasolą, pomidorami i szpinakiem (wegański, bezglutenowy)
Na zakończenie sezonu pomidorowego, który w tym roku mocno się przedłużył, prosty ryż pomidorowy. Kupiłam więcej, póki jeszcze była promocja w warzywniaku i pomidorki były wyjątkowo tanie a ostatnio rzeczywiście zaczęli cenę podwyższać, więc to był już ostatni gwizdek! Dla koloru i podkręcenia wartości odżywczych - szpinak i czarna fasola. Smacznie i prosto. Zwłaszcza, gdy akurat macie w lodówce wcześniej ugotowane ryż i fasolę. Wtedy też wystarczy jedna duża patelnia, kilka minut smażenia i gotowe!
RYŻ Z FASOLĄ, POMIDORAMI I SZPINAKIEM
3-4 porcje
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanego ryżu (zwykły, długoziarnisty)
- 1 szkl. ugotowanej czarnej fasoli
- 4 średnie pomidory malinowe (lub 2 duże)
- 2 garści szpinaku
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku, u mnie ryż i fasola nie były wcześniej solone)
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewam olej. Czosnek przeciskam przez praskę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam aż się zeszkli.
- Dodaję czosnek, przyprawy i jeszcze chwilę smażę.
- Pomidory kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Duszę przez 5 minut, po czym dodaję ryż i fasolę.
- Szpinak kroję w paseczki. Gdy ryż i fasola są ciepłe, dodaję szpinak i mieszam. Wyłączam grzanie i zostawiam na chwilę pod przykryciem, po czym rozkładam na talerze. Posypuję zieloną pietruszką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz