Zielony krem z awokado i młodego jęczmienia (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Młody zielony jęczmień, to skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, witamin E, czy beta-karotenu (prowitaminy A). Zawiera znaczne ilości żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Ponadto naturalne hormony, egzogenne aminokwasy i chlorofil! Ogromna ilość składników o właściwościach antyoksydacyjnych warunkuje jego dzałanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Młody jęczmień oczyszcza krew z toksyn, odkwasza organizm, pomaga osiągnąć młody wygląd, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Co ciekawe, zielony jęczmień jest naturalnie bezglutenowy, gdyż rośliny z których pozyskiwany jest surowiec, są na tyle młode, że nie zdążyły wytworzyć się w nich białka glutenowe. Na rynku dostępne są suszone liście oraz sproszkowany sok. Ja jestem w posiadaniu soku, z którego woda została odparowana w niskiej temperaturze w podciśnieniu. Jest on pozbawiony większości frakcji błonnika nierozpuszczalnego, natomiast zachowuje większość witamin i składników mineralnych.
Niestety, sproszkowany sok z młodego jęczmienia, po rozpuszczeniu w wodzie, ma mało zachęcający smak. Aby go zatuszować, warto łączyć młody jęczmień z innymi produktami, np. w postaci zielonego koktajlu, puddingu, lub jako dodatek do wypieku zielonych babeczek. Chiciaż w tym ostatnim wypadku trzeba się liczyć ze stratami niektórych składników wrażliwych na działanie wysokiej temperatury (np. witamiy C).
Moja dzisiejsza propozycja, to zielony krem z awokado i banana, z dodatkiem soku z limonki. Trawiasty posmak został zniwelowany, zdrowe tłuszccze z awokado są, słodycz gwarantuje banan i daktyle a pasta sezamowa stawia kropkę nad i.
Zielony krem możesz zjadać z makaronem i dodatkiem jabłek, tak jak TEN krem z czarnego bzu. Możesz smarować nim TAKIE naleśniki gryczane, albo dodać sezonowe owoce (te truskawki podobnież jeszcze polskie) i zjeść tak po prostu, na deser.


ZIELONY KREM Z AWOKADO I MŁODEGO JĘCZMIENIA

Około 400ml

Składniki:
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub 2 - 4 świeże daktyle)
  • 2 łyżki soku z limonki (1 sztuka)
  • 1 łyżka młodego zielonego jęczmienia
Wykonanie:
  1. Awokado przecinam na pół, usuwam pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążam miąższ. Przenoszę do wysokiego naczynia ręcznego blendera.
  2. Dodaję obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, daktyle lub syrop daktylowy, pastę tahini i sok wyciśnięty z limonki. Wszystko razem blenduję na gładką pastę.
  3. Do kremu wsypuję sproszkowany sok młodego jęczmienia i ponownie blenduję. Rozkładam do kieliszków/pucharków, dekoruję świeżymi owocami.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty