Caldo verde - portugalska zupa z jarmużem i tofu (wegańska)

Caldo verde, to w zasadzie kapuśniak. Chociaż portugalczycy używają różnych kapustnych, to jednak verde sugeruje, żeby postawić na zielony jarmuż. Taka zupa jest idealna na rozgrzanie, podczas deszczowych, jesiennych dni, pożywna, z zieloną wkładką i nie wymaga wiele pracy. Brzmi przekonująco?
Tak więc w zupie mamy sporą porcję sezonowego jarmużu. Bulionu nie potrzeba, wystarczy warzywa ugotować w wodzie. A zamiast wędzonki czy chorizo - wędzone tofu. Wegańskie zupy potrafią być naprawdę proste i smaczne.
Porady: Nie wszystkie małe dzieci lubią zieleninę, która lubi się przyklejać do podniebienia, dlatego dla nich można dodać jarmuż już na etapie miksowania zupy na krem.


CALDO VERDE
portugalska zupa z jarmużem

Około 4 porcje

Składniki:
  • 2 duże liście jarmużu (2 szklanki posiekanego)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 4 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej + do posypania wierzchu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
Wykonanie:
  1.  W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Czosnek obieram, siekam i odstawiam na 10 minut. Ziemniaki i marchewki myję, obieram i kroję w kostkę.
  2. Ceblę obieram i kroję w kostkę, podsmażam na rumiano. Dodaję czosnek i jeszcze chwilę podsmażam.
  3. Do garnka dodaję pokrojone w kostkę marchewki, podsmażam i w tym czasie kroję ziemniaki. Dodaję ziemniaki i podsmażam, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
  4. Warzywa zalewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję do czasu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie ale nie rozpadające się, około 15-20 minut.
  5. W trakcie, kiedy warzywa się gotują, liście jarmużu myję pod bieżącą wodą, odcinam grube łodyki i włókna, kroję w paseczki (lub grubo siekam).
  6. Gdy warzywa są ugotowane, odławiam połowę a pozostałą zawartość garnka blenduję na gładko. Dodaję odłorzone warzywa, dorzucam pokrojony jarmuż i gotuję kolejne 5 minut.
  7. Tofu kroję w małe plasterki lub w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Dodaję bezpośrednio do zupy, lub posypuję na wierzchu już w miseczkach.
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również