Hummus z suszonymi pomidorami (wegański, bezglutenowy)

Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy i tahini, jednak można (i warto) poszerzać listę składników, aby się nie nudził. U mnie dzisiaj suszone pomidory i papryka wędzona w proszku, aby wprowadzić trochę smaku umami.
Hummusem można smarować pieczywo, ale też można maczać w nim surowe warzywa pokrojone w słupki a nawet frytki, przez co jest szalenie uniwersalny, idealny podczas rodzinnej kolacji jak i na przyjęciu ze znajomymi.


HUMMUS
z suszonymi pomidorami i papryką wędzoną

Około 400ml pasty.


Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (najlepiej gotowanej samodzielnie, nie z puszki - tak jak w TYM przepisie na pralinki)
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól do smaku (ja nie dałam)
  • lodowata woda (około 4 łyżki)
Wykonanie:
  1. Pomidory kroję na mniejsze kawałki (np. w paski), czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam ugotowaną ciecierzycę, tahini,suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, przyprawy i zioła. Blenduję przy pomocy żyrafy aż wszystkie składniki będą dobrze rozdrobnione.
  3. Gdy pasta jest gładka, stopniowo dolewam zimną wodę i blenduję na puszysty krem. Wody wlewam tyle aż uzyskam odpowiednią konsystęcję.
  4. Hummus dodatkowo polewam ulubionym olejem (u mnie z pestek dyni), posypuję przyprawami (wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi). Podaję w towarzystwie dowolnego pieczywa, surowych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewek i ogórków, albo burgera.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty