Hummus z suszonymi pomidorami (wegański, bezglutenowy)
Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy i tahini, jednak można (i warto) poszerzać listę składników, aby się nie nudził. U mnie dzisiaj suszone pomidory i papryka wędzona w proszku, aby wprowadzić trochę smaku umami.
Hummusem można smarować pieczywo, ale też można maczać w nim surowe warzywa pokrojone w słupki a nawet frytki, przez co jest szalenie uniwersalny, idealny podczas rodzinnej kolacji jak i na przyjęciu ze znajomymi.
HUMMUS
z suszonymi pomidorami i papryką wędzoną
Około 400ml pasty.
Składniki:
Hummusem można smarować pieczywo, ale też można maczać w nim surowe warzywa pokrojone w słupki a nawet frytki, przez co jest szalenie uniwersalny, idealny podczas rodzinnej kolacji jak i na przyjęciu ze znajomymi.
HUMMUS
z suszonymi pomidorami i papryką wędzoną
Około 400ml pasty.
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (najlepiej gotowanej samodzielnie, nie z puszki - tak jak w TYM przepisie na pralinki)
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
- 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól do smaku (ja nie dałam)
- lodowata woda (około 4 łyżki)
- Pomidory kroję na mniejsze kawałki (np. w paski), czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
- W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam ugotowaną ciecierzycę, tahini,suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, przyprawy i zioła. Blenduję przy pomocy żyrafy aż wszystkie składniki będą dobrze rozdrobnione.
- Gdy pasta jest gładka, stopniowo dolewam zimną wodę i blenduję na puszysty krem. Wody wlewam tyle aż uzyskam odpowiednią konsystęcję.
- Hummus dodatkowo polewam ulubionym olejem (u mnie z pestek dyni), posypuję przyprawami (wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi). Podaję w towarzystwie dowolnego pieczywa, surowych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewek i ogórków, albo burgera.
Komentarze
Prześlij komentarz