Zupa z buraków i jabłka, z piekarnika (wegańska)

Zupa krem, która nie wymaga gotowania. Wystarczy upiec buraki i jabłko, zmiksować z mleczkiem kokosowym i zupa gotowa! Temperatura jest idealna do jedzenia, ale jak ktoś lubi, to może jeszcze całość podgrzać w piekarniku. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna i sycąca. Nie trzeba jej pilnować, nic się nie rozgotuje ani nie wykipi. Bulionu też nie trzeba wcześniej gotować. Zupa robi się praktycznie sama a ciepły posiłek odhaczony. Polecam!


ZUPA Z BURAKÓW I JABŁKA
z piekarnika

2 porcje

Składniki:
  • 3 podłużne buraki
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 - 1 i 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego
Wykonanie:
  1. Czosnek obieram, kroję w plasterki lub siekam. Odstawiam na 10 minut.
  2. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, funkcja góra-dół.
  3. Buraki i jabłko myję, obieram. Buraka kroję w kostkę, jabłko w ósemki. Przekładam do naczynia żaroodpornego.
  4. Dodaję czosnek, posiekany rozmaryn i tymianek. Przykrywam i piekę przez około 40 minut, aż burak będzie miękki.
  5. Upieczone warzywa blenduję ze szklanką mleczka kokosowego na gładki krem. Aby zupa była rzadsza, stopniowo dolewam więcej mleka. Podaję od razu, albo po lekkim podgrzaniu w piekarniku. Świetnie komponuje się z olejem z pestek dyni.
  6. Zupę krem można dodatkowo podać z prażonymi plasterkami jabłka, grzankami czosnkowymi, ziarnami słonecznika lub makaronem.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty