Zupa z buraków i jabłka, z piekarnika (wegańska)
Zupa krem, która nie wymaga gotowania. Wystarczy upiec buraki i jabłko, zmiksować z mleczkiem kokosowym i zupa gotowa! Temperatura jest idealna do jedzenia, ale jak ktoś lubi, to może jeszcze całość podgrzać w piekarniku. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna i sycąca. Nie trzeba jej pilnować, nic się nie rozgotuje ani nie wykipi. Bulionu też nie trzeba wcześniej gotować. Zupa robi się praktycznie sama a ciepły posiłek odhaczony. Polecam!
ZUPA Z BURAKÓW I JABŁKA
z piekarnika
z piekarnika
2 porcje
Składniki:
- 3 podłużne buraki
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 - 1 i 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego
Wykonanie:
- Czosnek obieram, kroję w plasterki lub siekam. Odstawiam na 10 minut.
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, funkcja góra-dół.
- Buraki i jabłko myję, obieram. Buraka kroję w kostkę, jabłko w ósemki. Przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Dodaję czosnek, posiekany rozmaryn i tymianek. Przykrywam i piekę przez około 40 minut, aż burak będzie miękki.
- Upieczone warzywa blenduję ze szklanką mleczka kokosowego na gładki krem. Aby zupa była rzadsza, stopniowo dolewam więcej mleka. Podaję od razu, albo po lekkim podgrzaniu w piekarniku. Świetnie komponuje się z olejem z pestek dyni.
- Zupę krem można dodatkowo podać z prażonymi plasterkami jabłka, grzankami czosnkowymi, ziarnami słonecznika lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz