Trufle czekoladowo-kokosowe z awokado (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Pyszne czekoladowe kulki z awokado, wzbogacone o wiórki kokosowe.
Sklepowe pralinki przeważnie zawierają w swoim składzie cukier rafinowany i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans i mleko w proszku. Tutaj tego nie uświadczycie! Jest awokado, są daktyle, olej kokosowy nierafinowany i wiórki kokosowe niesiarkowane. Masa czkoladowa jest aksamitna, rozpływa się w ustach. Wiórki urozmaicają strukturę. Kilka składników, blender i domowe słodycze gotowe!
Sklepowe pralinki przeważnie zawierają w swoim składzie cukier rafinowany i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans i mleko w proszku. Tutaj tego nie uświadczycie! Jest awokado, są daktyle, olej kokosowy nierafinowany i wiórki kokosowe niesiarkowane. Masa czkoladowa jest aksamitna, rozpływa się w ustach. Wiórki urozmaicają strukturę. Kilka składników, blender i domowe słodycze gotowe!
TRUFLE CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
z awokado
z awokado
Około 25 sztuk.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szkl. daktyli (suszonych lub świeżych, suszone należy uprzednio namoczyć)
- 1/2 szkl. oleju kokosowego extra virgin
- 1/4 szkl. kakao naturalnego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych BEZ dwutlenku siarki + do obtoczenia
Wykonanie:
- Daktyle namaczam w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną. Odsączam.
- Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę. Wydrążam miąższ i przenoszę do miski. Rozdrabniam ręcznym blenderem "żyrafą" na masło.
- Dodaję olej kokosowy w temperaturze pokojowej (miękki), pastę tahini i odsączone daktyle. Blenduję na pastę.
- Dosypuje kakao i blenduję.
- Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam dokładnie łyżką. Odstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aby masa nieco stężała.
- W dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lub mniejsze. Obtaczam we wiórkach kokosowych i odkładam na talerz, następnie ponownie chłodzę w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz