Trufle czekoladowo-kokosowe z awokado (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pyszne czekoladowe kulki z awokado, wzbogacone o wiórki kokosowe.
Sklepowe pralinki przeważnie zawierają w swoim składzie cukier rafinowany i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans i mleko w proszku. Tutaj tego nie uświadczycie! Jest awokado, są daktyle, olej kokosowy nierafinowany i wiórki kokosowe niesiarkowane. Masa czkoladowa jest aksamitna, rozpływa się w ustach. Wiórki urozmaicają strukturę. Kilka składników, blender i domowe słodycze gotowe!


TRUFLE CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
z awokado

Około 25 sztuk.

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szkl. daktyli (suszonych lub świeżych, suszone należy uprzednio namoczyć)
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego extra virgin
  • 1/4 szkl. kakao naturalnego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych BEZ dwutlenku siarki + do obtoczenia
Wykonanie:
  1. Daktyle namaczam w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną. Odsączam.
  2. Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę. Wydrążam miąższ i przenoszę do miski. Rozdrabniam ręcznym blenderem "żyrafą" na masło.
  3. Dodaję olej kokosowy w temperaturze pokojowej (miękki), pastę tahini i odsączone daktyle. Blenduję na pastę.
  4. Dosypuje kakao i blenduję.
  5. Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam dokładnie łyżką. Odstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aby masa nieco stężała.
  6. W dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lub mniejsze. Obtaczam we wiórkach kokosowych i odkładam na talerz, następnie ponownie chłodzę w lodówce.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty