Tarta z musem winogronowym i panna cottą (wegańska, bez cukru)

Kruche ciasto, aromatyczny słodko-kwaśny mus winogronowy i panna cotta z winogronami. Dekoracja to pokrojone w plasterki winogrona i figa.
Tarta nie boi się transportu, nie wymaga stałego pobytu w lodówce, dlatego jest idealna na imprezę, która odbywa się poza domem.
Do przygotowania musu wykorzystałam działkowe ciemne winogrona, które mają najwięcej smaku i aromatu. Do warstwy śmietankowej i do dekoracji skorzystałam z ciemnych sklepowych winogron, ponieważ ze względu na brak pestek lepiej się prezentowały po pokrojeniu w plasterki.


TARTA Z MUSEM WINOGRONOWYM I PANNA COTTĄ

Forma o średnicy 25 cm.

Składniki:

Kruchy spód
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego extra virgin (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego (lub innego słodu)
Mus winogronowy
  • 2 szkl. ciemnych, działkowych/ogrodowych winogron
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka agar-agar (agaru)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
Panna cotta
  • 1 i 1/2 szkl. tłustego mleka kokosowego (u mnie z kartonu, ale może być wstrząśnięta puszka)
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. ciemnych winogron bezpestkowych (np. odmiana Melody)
Do dekoracji: 1 figa, kilka owoców winogrona

Wykonanie:
  1. Kruchy spód tarty. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypuję obie mąki (można przesiać) i proszek do pieczenia. Mieszam.
  3. Dodaję syrop daktylowy i olej kokosowy. Rozcieram dobrze w palcach, żeby składniki się połączyły.
  4. Ciastem wyklejam spód i boki foremki. Widelcem robię dziurki na dnie. Formę owijam folią i wstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, grzanie góra-dół. Blachę z ciastem odwijam z folii i wstawiam do piekarnika na 13-15 minut, aż się zarumieni. Studzę.
  6. Mus winogronowy. Winogrona myję, obrywam owoce od gałązek. Dodaję 1/4 szklanki wody i gotuję pod przykryciem przez około 20 minut. Studzę i dokładnie przecieram na drobnym sicie, pozbywając się pestek.
  7. Do soku winogronowego (ja uzyskałam około 1 i 1/4 szklanki płynu) dodaję syrop, dosypuję agar i mąkę ziemniaczaną. Mieszam dokładnie, następnie podgrzewam i gotuję przez 5 minut, żeby aktywować agar.
  8. Mus winogronowy zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Gdy jeszcze nie zacznie zbyt mocno tężeć, ale już nie jest gorący, przelewam na upieczony spód. Odstawiam do stężenia.
  9. Panna cotta. Mleko kokosowe mieszam z syropem daktylowym, agarem i mąką ziemniaczaną. Podgrzewam do zagotowania i od tego momentu gotuję przez 5 minut, aby aktywować agar. Co jakiś czas mieszam. Następnie ostawiam do lekkiego przestudzenia.
  10. W tym czasie winogrona do masy "śmietanowej" myję i kroję w plasterki. Kroję także figę i winogrona przeznaczone do dekoracji.
  11. Gdy mleko kokosowe przestygnie (jest jeszcze płynne, ciepłe ale nie gorące) dodaję plasterki winogron. Mieszam i wylewam na warstwę stężałego musu.
  12. Wierzch tarty dekoruję pokrojoną w plasterki figą i winogronami. Zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiam do lodówki.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty