Zupa botwinka (wegańska)
Ostatnia botwina w tym roku. Bez większych udziwnień, wzbogaciła warzywny bulion. Bez buraczków, na nie miałam inny pomysł, ale też by się tutaj odnalazły.
Zupa jest delikatna i lekka a grubo siekane liście botwiny nawet Młody zjadał ze smakiem, także polecam!
ZUPA BOTWINKA
4 porcje
Składniki:
- 1 pęczek liści botwiny
- 2 duże ziemniaki
- 1 średni seler
- 1 duża cebula
- 1-2 duże ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewam niewielką ilość oleju. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia. Dodaję drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażam.
- Ziemniaki obieram, kroję w grubszą kostkę i dodaję do cebuli.
- Selera obieram, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka i zalewam wszystko 4 szklankami wody. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i kolendrę. Gotuję przez 10 minut.
- Botwinę myję. Łodyżki i liście kroję w paski. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodaję łodygi botwinki i gotuję kolejne 5 minut. Następnie wrzucam liście i tylko krótko podgrzewam.
- Doprawiam zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję samą albo z chlebem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz