Zupa botwinka (wegańska)

Ostatnia botwina w tym roku. Bez większych udziwnień, wzbogaciła warzywny bulion. Bez buraczków, na nie miałam inny pomysł, ale też by się tutaj odnalazły.
Zupa jest delikatna i lekka a grubo siekane liście botwiny nawet Młody zjadał ze smakiem, także polecam!


ZUPA BOTWINKA

4 porcje

Składniki:
  • 1 pęczek liści botwiny
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 średni seler
  • 1 duża cebula
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
Wykonanie:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam niewielką ilość oleju. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia. Dodaję drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażam.
  2. Ziemniaki obieram, kroję w grubszą kostkę i dodaję do cebuli.
  3. Selera obieram, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka i zalewam wszystko 4 szklankami wody. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i kolendrę. Gotuję przez 10 minut.
  4. Botwinę myję. Łodyżki i liście kroję w paski. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodaję łodygi botwinki i gotuję kolejne 5 minut. Następnie wrzucam liście i tylko krótko podgrzewam.
  5. Doprawiam zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję samą albo z chlebem.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty