Budyń orzechowy z kaszy gryczanej (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Kasza gryczana ma lekko orzechowy posmak, więc postanowiłam go wzmocnić, dodając masło orzechowe i mielone orzechy laskowe. A ponieważ była to kasza rozgotowana a następnie zapomniana, nie było lepszego wyjścia, jak dolać napój roślinny i zblendować ją na budyń. To już kolejna propozycja budyniu gryczanego, wcześniej pojawiły się przepisy na krem czekoladowo-orzechowy oraz na budyń jagodowy. Cóż jednak począć, kasza gryczana świetne się sprawdza w roli szybkiego, słodkiego podwieczorku na ciepło a przy okazji dostarcza wiele cennych składników odżywczych!
Co kryje w sobie kasza gryczana? Przede wszystkim wyróżnia ją wysoka zawartość białka o dobrze zblansowanym składzie aminokwasowym, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, który pomaga regulować procesy trawienia i usuwać szkodliwe składniki z organizmu. Zawiera witaminy, głównie z grupy B, a taże składniki mineralne, takie jak magnez, miedź, żelazo, potas, fosfor, cynk. Polifenole obecne w kaszy gryczanej, jak flawonoidy, tokoferole czy kwasy fenolowe charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Podobnie rzecz ma się z błonnikiem, dlatego gryka jest produktem o właściwościach antynowotworowych. Ponadto pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, leczyć żylaki, chronić przed zawałami serca, nadciśnieniem, obniżać poziom glukozy we krwii.


BUDYŃ ORZECHOWY Z KASZY GRYCZANEJ

2 - 4 porcje

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 1 i 1/2 szkl. napoju roślinnego (u mnie mleko sojowe)
  • 1 i 1/2 dużego banana (reszta do dekoracji, albo dla dziecka w oczekiwaniu na budyń)
  • 4 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (lub innych)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
  1. W rondelku umieszczam kaszę gryczaną i napój roślinny, podgrzewam do "optymalnej" temperatury (Jeżeli kasza jest ciepła, świeżo ugotowana, można pominąć). 
  2. Banana kroję na mniejsze kawałki, dodaję do kaszy razem z masłem orzechowym i przyprawami. Blenduję na krem.
  3. Dodaję mielone orzechy i mieszam. Przekładam do miseczek, dekoruję pozostałym bananem i orzechami. U mnie dodatkowo czarna morwa i płatki migdałów.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty