Pieczone jabłka faszerowane czarną soczewicą (wegańskie, bezglutenowe)

Czarna soczewica, beluga, bywa nazywana roślinnym kawiorem. W tym przypadku jednak smakuje jak... roślinna kaszanka! Z podsmażoną cebulką i świeżym rozmarynem, zapieczona w kwaskowatych jabłkach. Idealna przystawka, albo lekka kolacja.

JABŁKA FASZEROWANE CZARNĄ SOCZEWICĄ

2 - 4 porcje

Składniki:
  • 4 jabłka - duże, twarde i kwaśne (u mnie szara reneta)
  • 1/3 szkl. czarnej soczewicy (beluga)
  • 1 cebula, duża
  • 1/2 łyżeczki syropu dktylowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, świeżego siekanego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego extra virgin + do wysmarowania formy
Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą, wsypuję do garnka i zalewam 1 szklanką świeżej wody. Gotuję pod przykryciem aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  2. Na patelni rozgrzewam dwie łyżeczki leju kokosowego. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano. Dodaję soczewicę, syrop daktylowy, drobno siekane listki rozmarynu i pozostałe przyprawy. Jeszcze chwilę razem podsmażam.
  3. Jabłka myję i osuszam. Odcinam "kapelusze" a ze środka, przy pomocy łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne i trochę miąższu, abu powstały miseczki. Uważam, aby nie przebić skórki jabłek, ponieważ wtedy przy pieczeniu stracą fason (jak to miało miejsce u mnie). Osobno odkładam gniazda nasienne (na kompostownik) i osobno miąższ jabłek (można go zjeść, lub przygotować mus owocowy z czarnym bzem)
  4. Formę do zapiekania z wyższym rantem (u mnie naczynie żaroodporne) smaruję olejem kokosowym. Jabłka faszeruję smażoną soczewicą i układam w naczyniu, przykrywam odkrojonymi czapeczkami. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez około 30 minut (czas będzie uzależniony od odmiany i wielkości jabłek).
  5. Jabłka przez chwilę studzę. Podaję na przystawkę, przed daniem głównym, lub na kolację. Z założenia przewidziane jest jedno jabłko na osobę, ale jeżeli to ma być kolacja, to kto komu broni zjeść dwa?
Smacznego!



Komentarze

Sprawdź również