Zupa cebulowa z ziemniakami (wegańska)

Pyszna zupa z kilku składników. Rozgrzewająca i sycąca.
Cebula znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. Zawiera minerały wzmacniające odporność, jak fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem, ponadto witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E - dlatego jest idealnym warzywem na jesienne dni. Najlepiej spożywać ją na surowo, jednak po obróbce cieplnej traci charakterystyczną ostrość i jest łatwiej strwna. Ponadto długo smażona a później gotowana cebula robi się delikatnie słodka, jednocześnie dodając smaku umami potawom, dlatego też zupa z jej udziałem smakuje wybornie! A jedzona na świeżym powietrzu, przy ognisku? Bajka! ☺


ZUPA CEBULOWA
z ziemniakami

4 - 6 porcji

Składniki: 
  • 8 większych cebul
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (bez kapusty)
  • 1/2 szkl. białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
  • 5 gałązek świeżego tymianku + do przybrania
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Cebule obieram, kroję na połówki, następnie każdą przecnam w poprzek i dalej siekam w półplasterki. Smażę na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż cebula zrobi się szklista a następnie zacznie zmieniać barwę na karmelową. Może to zająć od 30 minut do godziny.
  2. Gdy cebula zacznie się przypiekać wlewam białe wino i duszę bez przykrycia, do czasu aż cały płyn odparuje.
  3. W garnku podgrzewam bulion. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do bulionu, razem z podsmażoną cebulą i wszystkimi przyprawami. Gałązki tymianku wrzucam w całości, nie obrywam listków. Gotuję przez 30 minut. Doprawiam solą i pieprzem.
  4. Zupę z cebuli podaję ciepłą, posypaną dodatkową porcją świeżego tymianku. 
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty