Racuchy jabłkowe pieczone (wegańskie)

Racuchy zawsze smażyłam na głębokim oleju, ale Młodemu przecież takich nie podam. Tutaj usmażyłam kilka sztuk na lekko natłuszczonej patelni, bo Młodemu się spieszyło, ale to nie było to. Smaczniejsze wyszły z piekarnika! Oczywiście jeżeli chcesz i możesz sobie na to pozwolić, to ciasto na racuchy nadaje się także do smażenia na głębokim oleju, nie ma problemu. Możesz dodać jakieś owoce, my do kilku daliśmy porzeczki ze słoika, albo nadziać je już po upieczeniu. Nie wiem, czy to jeszcze racuchy, czy może mini pączki, albo po prostu babeczki drożdżowe? Chociaż te bez dodatków przypominają najbardziej mini bułeczki, to i tak Młody był zachwycony! Z wierzchu lekko chrupiące, w środku puszyste i miękkie jak pączki. Pycha!
Tutaj wykorzystałam wilgotne wiórki kokosowe po odwirowaniu mleka, ale możesz je pominąć, albo dodać zwykłe i wtedy ewentualnie zwiększyć minimalnie ilość wody.


RACUCHY JABŁKOWE PIECZONE

40 sztuk

Składniki:
  • 2 szkl. + 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka żytniej i pszennej)
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 3 daktyle suszone
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych (po robieniu mleka)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
  1. Daktyle zalewam gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły.
  2. Robię rozczyn - Drozdże rozkruszam do miseczki, albo dużego kubka, wsypuję łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewam ciepłą wodą i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
  3. Jabłka obieram i kroję w mniejsze cząstki, żeby łatwiej było je zblendować. Dodaję odsączone daktyle, cynamon i olej kokosowy. Rozdrabniam wszystko blenderem do uzyskania musu.
  4. W dużej misce łączę obie mąki, dodaję rozczyn drożdżowy, mus jabłkowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszam do połączenia się składników.
  5. Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, na minimum 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzewam do około 200 stopni. Blachę na babeczki natłuszczam delikatnie olejem i łyżką nakładam porcje ciasta (jest dość gęste i lepiące). Na wierzch można nałożyć owoce (porzeczki, jagody). Piekę około 20 minut, aż racuchy będą rumiane.
  7. Gotowe racuchy (pączuszki?) można nadziewać dżemem, polać syropem, posypać cukrem pudrem, albo zjadać bez dodatków. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty