Wstążki marchewki z soczewicą i ryżem (wegańskie, bezglutenowe)
Szybkie danie jednogarnkowe. Żeby nie było buro i ponuro, zielony groszek dla kontrastu. Taka w sumie marchewka z groszkiem w innej, bogato-białkowej odsłonie.
Brązową soczewicę możesz zamienić na czerwoną, wtedy danie będzie bardziej kremowe. U nas brązowa, ponieważ Młody lubi czuć na języku taką grudkowatą strukturę i lubi też czasem chwycić ziarenko w palce i tak zajadać po jednym...
Jeżeli tradycyjną marchewkę z groszkiem preferujesz dosłodzoną, to tutaj też możesz dodać odrobinę płynnego słodu, ja nie dałam.
WSTĄŻKI MARCHEWKI Z RYŻEM, SOCZEWICĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
3-4 porcje
Składniki:
- 1/2 szkl. czerwonego ryżu pełnoziarnistego
- 1/2 szkl. brązowej soczewicy
- 1/2 szkl. zielonego groszku konserwowego
- 3 marchewki (średniej wielkości)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych liści selera
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu i soli
- 1 łyżka słodkiego syropu, np. daktylowego (opcjonalnie)
- Do podania: szczypiorek i oliwa z oliwek extra virgin
Wykonanie:
- Ryż przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Przesypuję do garnka i zalewam 2 szklankami świeżej wody. Zagotowuję.
- Soczewicę przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Dodaję do ryżu i wszystko razem gotuję. Dodaję suszone przyprawy.
- Marchewkę obieram i przy pomocy obieraczki przerabiam na paski. Pozostałe resztki (zdjęcie na końcu) zjadam ze smakiem.
- Pod koniec gotowania dodaję marchewkę, żeby zdążyła zmięknąć, ale nie rozgotować się. Możesz też ją wcześniej sparzyć na sicie i dodać na sam koniec, gdy odstawiasz garnek aby ryż odpoczął.
- Gdy ryż i soczewica wchłoną całą wodę i będą ugotowane (jeżeli nie, to dolej jeszcze 1/2 szklanki wrzątku) dodaję zielony groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i zostawiam pod przykrywką aby ryż odpoczął a smaki się przeniknęły.
- Podaję posypane szczypiorkiem z cebuli i aromatyczną oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz