Naleśniki z wiórkami kokosowymi i mąką kasztanową (wegańskie, bez cukru)
Wy też robicie domowe mleko kokosowe? Jest smaczne i szybko się je przygotowuje. Po przecedzeniu na sicie zostają wilgotne wiórki, przecież ich nie wyrzucę! A jak mam blender kielichowy jeszcze "brudny" po robieniu mleka, to nie zostaje nic innego, jak spowrotem wrzucić tam wiórki, dodać mąkę, wodę i przygotować ciasto na naleśniki!
Chociaż w składzie jest kakao, to nie są to naleśniki kakaowe, jest go zbyt mało, żeby jego smak się wybijał, jednak w połączeniu z mąką kasztanową i kardamonem nadaje wyrazu i pomaga zapomnieć, że naleśniki zostały przygotowane na wodzie.
Ilość wody zależy od Twoich preferencji. Ja początkowo dałam 2 szklanki wody i z masy o gęstości śmietany usmażyłam grube, mięsiste naleśniki dla Młodego, które wygodnie było trzymać w dłoni, później zaczęłam stopniowo zwiększać ilość wody aż doszłam do około 3 szklanek (w przeliczeniu na początkową ilość masy) i konsystencji jogurtu pitnego. Te ostatnie sztuki były cienkie i chrupiące jak wafelki (ale to może być kwestia patelnii i kuchenki elektrycznej), ale trzymane na ciepło pod przykryciem miękną, nstomiast po podpieczeniu w piekarniku wyszły tak chrupkie i kruche jak maca. Wybór grubości naleśnika należy do Ciebie!
Ilość wody zależy od Twoich preferencji. Ja początkowo dałam 2 szklanki wody i z masy o gęstości śmietany usmażyłam grube, mięsiste naleśniki dla Młodego, które wygodnie było trzymać w dłoni, później zaczęłam stopniowo zwiększać ilość wody aż doszłam do około 3 szklanek (w przeliczeniu na początkową ilość masy) i konsystencji jogurtu pitnego. Te ostatnie sztuki były cienkie i chrupiące jak wafelki (ale to może być kwestia patelnii i kuchenki elektrycznej), ale trzymane na ciepło pod przykryciem miękną, nstomiast po podpieczeniu w piekarniku wyszły tak chrupkie i kruche jak maca. Wybór grubości naleśnika należy do Ciebie!
NALEŚNIKI Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI I MIESZANKĄ RÓŻNYCH RODZAJÓW MĄKI
3-4 porcje - 12 sztuk
Składniki:
- 1 szkl. niepełna wiórek kokosowych mokrych, po odwirowaniu mleka (1/2 szkl. suchych użyta do robienia mleka)
- 1/2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. mąki kasztanowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao surowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 2 - 3 szkl. wody (w zależności od preferencji)
Wykonanie:
- Coż... Wszystkie składniki wsypuję do blendera kielichowego, dolewam wodę, miksuję i ciasto gotowe. Dobrze jest poczekać z 10 minut ze smażeniem, żeby mąki dobrze wchłonęły wodę.
- Patelnię rozgrzewam i lekko natłuszczam pędzelkiem.
- Nalewam porcję ciasta i smażę z obu stron na rumiano.
- Można podawać z farszem na słodko lub wytrawnie.
Komentarze
Prześlij komentarz