Rolada szpinakowa z masą warzywną a'la serową (wegańska)
Kolejne danie z resztek? Już dosyć długo w lodówce stała woda po gotowaniu ciecierzycy. Sprawa trudna, ponieważ ciecierzycę gotowałam z kminkiem, więc bezy odpadały. Aquafaba zachowuje się jak białko a gdzie stosujemy białko, nie licząc bez? W biszkopcie. Ok, znowu słodkie, chyba że to będzie wytrawny biszkopt, np. ze szpinakiem. Żeby sprawę trochę skomplikować, pokusiłam się o wykonanie biszkoptu, który da się zwinąć w roladę a nigdy nie robiłam, nawet w wersji jajecznej. Pospieszyłam się i zwijałam na ciepło, więc trochę się rozwaliła, ale po schłodzeniu trzymała fason. Pierwsze skojarzenie Męża "wygląda jak ryba". Po spróbowaniu jeszcze na ciepło "smakuje jak sushi". A to tylko szpinak.
ROLADA SZPINAKOWA Z MASĄ WARZYWNĄ A'LA SEROWĄ
około 18 plastrów
Składniki:
Biszkopt szpinakowy
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego (450g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminku (chyba, że tak jak ja, masz aquafabę z kminkiem, wtedy pomiń)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 szkl. aquafaby (tj. wody z gotowania ciecierzycy, zredukowanej)
- 1 łyżka octu (u mnie winny z białego wina)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
Nadzienie warzywne - serowe
- 5 bardzo małych ziemniaczków, lub 3 średnie (300g)
- 1 średnia marchewka (150g)
- 1 duża pietruszka (200g)
- 1-2 łyżki suszonej cebuli (w zależności, czy dajesz płatki drożdżowe)
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka oleju (z pomidorów w oleju - u mnie sezamowy)
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- kilka suszonych pomidorów z zalewy (ok. 6 sztuk)
- dwie garście zielonych oliwek z zalewy (ok. 20-25 sztuk)
Wykonanie:
Biszkopt szpinakowy
- Szpinak rozmrażam na patelni.
- Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę i kminek. Wszystko razem smażę
i odparowuję nadmiar wody. Na koniec dodaję olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia. - Len mielony zalewam 3 łyżkami gorącej wody, rozprowadzam i zostawiam na 15 minut
do napęcznienia. Nagrzewam piekarnik. - Aquafabę przelewam do miski i ubijam na pianę.
- Pod koniec ubijania dodaję ocet, a następnie mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijając wlewam uwodniony len, później mąkę wymieszaną z sodą i na koniec masę szpinakową.
- Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 170 stopniach, najpierw przez 20-25 minut z grzaniem góra-dół a później jeszcze 10 minut
z termoobiegiem. - Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Nadzienie
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję
na parze do miękkości (około 15-20 minut). - Ugotowane warzywa przekładam do miski, dodaję suszoną cebulę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, gałkę i kolendrę oraz olej. Wszystko razem miksuję na gładko. Dodaję koperek i szczypiorek, mieszam łyżką, studzę.
- Suszone pomidory z oleju kroję w drobną kostkę, oliwki w plasterki.
- Na "biszkopcie" szpinakowym rozsmarowuję masę warzywną a następnie posypuję po całości suszonymi pomidorami i oliwkami.
- Zwijam w roladę (lub, jak u mnie, w rulon) wzdłuż krótszej osi. Wstawiam do lodówki (chociaż my zjedliśy jeszcze ciepłą na kolację).
- Zjadać jako przystawka, na.kolację lub obiad. Przy czym, jeżeli planujecie ją podać na ciepło, przed podgrzaniem pokrójcie w plastry i połóżcie bokiem na blasze, bo masa zacznie mięknąć. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz