Rolada szpinakowa z masą warzywną a'la serową (wegańska)

Kolejne danie z resztek? Już dosyć długo w lodówce stała woda po gotowaniu ciecierzycy. Sprawa trudna, ponieważ ciecierzycę gotowałam z kminkiem, więc bezy odpadały. Aquafaba zachowuje się jak białko a gdzie stosujemy białko, nie licząc bez? W biszkopcie. Ok, znowu słodkie, chyba że to będzie wytrawny biszkopt, np. ze szpinakiem. Żeby sprawę trochę skomplikować, pokusiłam się o wykonanie biszkoptu, który da się zwinąć w roladę a nigdy nie robiłam, nawet w wersji jajecznej. Pospieszyłam się i zwijałam na ciepło, więc trochę się rozwaliła, ale po schłodzeniu trzymała fason. Pierwsze skojarzenie Męża "wygląda jak ryba". Po spróbowaniu jeszcze na ciepło "smakuje jak sushi". A to tylko szpinak.


ROLADA SZPINAKOWA Z MASĄ WARZYWNĄ A'LA SEROWĄ

około 18 plastrów

Składniki:

Biszkopt szpinakowy
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego (450g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminku (chyba, że tak jak ja, masz aquafabę z kminkiem, wtedy pomiń)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1 szkl. aquafaby (tj. wody z gotowania ciecierzycy, zredukowanej)
  • 1 łyżka octu (u mnie winny z białego wina)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
Nadzienie warzywne - serowe
  • 5 bardzo małych ziemniaczków, lub 3 średnie (300g)
  • 1 średnia marchewka (150g)
  • 1 duża pietruszka (200g)
  • 1-2 łyżki suszonej cebuli (w zależności, czy dajesz płatki drożdżowe)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka oleju (z pomidorów w oleju - u mnie sezamowy)
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy (ok. 6 sztuk)
  • dwie garście zielonych oliwek z zalewy (ok. 20-25 sztuk)
Wykonanie:

Biszkopt szpinakowy
  1. Szpinak rozmrażam na patelni.
  2. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę i kminek. Wszystko razem smażę
    i odparowuję nadmiar wody. Na koniec dodaję olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia.
  3. Len mielony zalewam 3 łyżkami gorącej wody, rozprowadzam i zostawiam na 15 minut
    do napęcznienia. Nagrzewam piekarnik.
  4. Aquafabę przelewam do miski i ubijam na pianę.
  5. Pod koniec ubijania dodaję ocet, a następnie mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijając wlewam uwodniony len, później mąkę wymieszaną z sodą i na koniec masę szpinakową.
  6. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 170 stopniach, najpierw przez 20-25 minut z grzaniem góra-dół a później jeszcze 10 minut
    z termoobiegiem.
  7. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Nadzienie
  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję
    na parze do miękkości (około 15-20 minut).
  2. Ugotowane warzywa przekładam do miski, dodaję suszoną cebulę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, gałkę i kolendrę oraz olej. Wszystko razem miksuję na gładko. Dodaję koperek i szczypiorek, mieszam łyżką, studzę.
  3. Suszone pomidory z oleju kroję w drobną kostkę, oliwki w plasterki.
  4. Na "biszkopcie" szpinakowym rozsmarowuję masę warzywną a następnie posypuję po całości suszonymi pomidorami i oliwkami.
  5. Zwijam w roladę (lub, jak u mnie, w rulon) wzdłuż krótszej osi. Wstawiam do lodówki (chociaż my zjedliśy jeszcze ciepłą na kolację).
  6. Zjadać jako przystawka, na.kolację lub obiad. Przy czym, jeżeli planujecie ją podać na ciepło, przed podgrzaniem pokrójcie w plastry i połóżcie bokiem na blasze, bo masa zacznie mięknąć. Smacznego!
P.s. Oliwkami wyłożyłam tylko połowę rolady, dla Młodego wymieniłam je na ulubioną soczewicę, jednak moim zdaniem wersja z oliwkami i suszonymi pomidorami jest dużo smaczniejsza.





Komentarze

Popularne posty