Kakaowa pasta ze słonecznika słodzona daktylami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Smaczna pasta ze słonecznika, zarówno na kanapki, naleśniki, do owsianki czy nawet do przełożenia ciasta (wtedy podwojona ilość).
Z surowym kakao jest delikatniejsza, z ciemnym uzyskasz głębszy smak. Dla Małych dzieci wystarczy 1 łyżka surowych ziaren kakao, starsi amatorzy gorzkiej czekolady sypną nawet dwie łyżki czarnego gorzkiego kakao. Czyli co kto lubi i na co może sobie pozwolić. Ja zwykle daję dwie łyżki surowego kakao, lub jedną naturalnego. Na zdjęciach akurat druga wersja.
Z surowym kakao jest delikatniejsza, z ciemnym uzyskasz głębszy smak. Dla Małych dzieci wystarczy 1 łyżka surowych ziaren kakao, starsi amatorzy gorzkiej czekolady sypną nawet dwie łyżki czarnego gorzkiego kakao. Czyli co kto lubi i na co może sobie pozwolić. Ja zwykle daję dwie łyżki surowego kakao, lub jedną naturalnego. Na zdjęciach akurat druga wersja.
KAKAOWA PASTA ZE SŁONECZNIKA
Około 200ml
Składniki:
Około 200ml
Składniki:
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 5-6 daktyli suszonych
- 1-2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Dzień wcześniej - słonecznik zalewam wodą i zostawiam na noc.
- Daktyle zalewam wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odcedzam, wodę zachowuję. Kroję w kostkę dla łatwiejszego zmiksowania (opcjonalnie).
- Słonecznik odcedzam, łączę z daktylami, dodaję kakao i cynamon (kakao stopniowo, do smaku). Blenderem ręcznym rozcieram na gładką masę. Dolewam wody z moczenia daktyli do otrzymania porządanej konsystencji.
- Krem przechowuję w lodówce. Zajadam na kanapce z dodatkiem dżemu z owoców (u mnie znowu domowe porzeczki), lub w każdej innej formie.
Komentarze
Prześlij komentarz