Pulpety z fasoli pinto z sosem pomidorowym (wegańskie)

Ostatnio toczyłam słodkie kulki, dzisiaj wytrawne klopsy, albo pulpety, jak kto woli. Moje są bez soli, bo ograniczam w diecie Młodego a sos ma wystarczająco wyrazisty smak, ale jeżeli lubisz, to dodaj szczyptę razem z innymi przyprawami. Gotowe kulki możesz usmażyć na oleju, ale ja wybrałam pieczenie - jest zdrowsze i nie trzeba cały czas ich pilnować. Jeżeli podajesz pulpety dziecku, to pamiętaj, żeby zostawić kilka sztuk bez sosu, bo takie mniej brudzące do rączki mogą bardziej podpasować. Chociaż u nas Młody i tak skupił się na makaronie, z którym były podane, a pulpety zjadał z widelca od taty.


PULPETY Z FASOLI Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki:

3-4 porcje, 32 pulpety

Pulpety
  • 1 szkl. suchej fasoli pinto (może być też zwykła czerwona)
  • 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych bądź owsianych bezglutenowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (lub pół na pół z ostrą)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej z rozmarynem (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 3 daktyle suszone
  • 1 łyżka suszonej zmielonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:

Pulpety
  • Dzień wcześniej - Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc.
  • Fasolę płuczę, wsypuję do garnka i zalewam świeżą wodą, następnie gotuję do miękkości, odcedzam, zostawiam do przestygnięcia.
  • Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na patelni aż się zeszkli.
  • Płatki orkiszowe mielę w malakserze na mąkę (możesz też wykorzystać młynek do kawy), razem z przyprawami.
  • Fasolę mielę w maszynce (do mięsa) lub miksuję niezbyt dokładnie ręcznym blenderem.
  • Do masy fasolowej dodaję podsmażoną cebulę (też można zmielić razem z fasolą) i zmiksowane) płatki orkiszowe, wszystko dokładnie mieszam.
  • Gotową masę schładzam w lodówce przez około 30 min, żeby smaki się przegryzły a płatki związały nadmiar wilgoci, ale jak nie masz czasu, to też da radę.
  • Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję olejem po wierzchu i piekę około 25 minut w 200 stopniach.
Sos pomidorowy
  • Daktyle zalewam wrzątkiem na 15 minut, odcedzam (chyba, że masz koncentrat pomidorowy, to wtedy woda przyda się do rozrzedzenia).
  • Na patelnię przelewam passatę pomidorową, dodaję pokrojone w drobną kostkę daktyle oraz przyprawy. Wszystko chwilę podgrzewam. Gdyby sos był zbyt rzadki, to trochę go odparowuję.
  • Do sosu można jeszcze na patelni wrzucić kulki fasolowe i wymieszać, aby pokryły się sosem, albo sos wymieszać z makaronem i na wierzch ułożyć pulpety.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty