Sos porzeczkowy do sałatki z rukoli i gruszki
Słodko-kwaśny sos do sałatek, makaronów, wegańskich kotletów, albo zamiast keczupu na kanapkę z serem (jeśli jadasz nabiał).
Składniki:
- 3 daktyle suszone
- 1 czubata łyżka porzeczek bez cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą na 15 minut, olej kokosowy upłynnić.
- Do naczynia malaksera przenieść daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Ewentualnie rozcieńczyć wodą do osiągnięcia porządanej konsystencji. Dobrze się komponuje z sałatką z rukoli, gruszki i pietruszki a także z makaronami i pulpetami.
Komentarze
Prześlij komentarz