Sos porzeczkowy do sałatki z rukoli i gruszki

Słodko-kwaśny sos do sałatek, makaronów, wegańskich kotletów, albo zamiast keczupu na kanapkę z serem (jeśli jadasz nabiał).

Składniki:
  • 3 daktyle suszone
  • 1 czubata łyżka porzeczek bez cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
  1. Daktyle zalać gorącą wodą na 15 minut, olej kokosowy upłynnić.
  2. Do naczynia malaksera przenieść daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Ewentualnie rozcieńczyć wodą do osiągnięcia porządanej konsystencji. Dobrze się komponuje z sałatką z rukoli, gruszki i pietruszki a także z makaronami i pulpetami.




Komentarze

Popularne posty