Słodkie kulki marchewkowo-orzechowo-kokosowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Kiedyś były słodkie pralinki, trufle, później nastąpiła era zdrowych kulek mocy. W mojej wersji
nie ma cukru, są natomiast orzechy, nasiona i marchewka. Mają jednak pełnić rolę słodycza
dla Młodego (a co, niech ma!), więc nazywam je po prostu słodkimi kulkami. Najczęściej wykorzystuję do ich wykonania nadwyżkę ugotowanej kaszy jaglanej i wiórki kokosowe odwirowane podczas robienia mleka kokosowego (w tym przepisie zwykłe!), ale te tutaj powstały z powodu samotnej marchewki. Porcja nie jest duża, ale wystarczająca na ok. 3 dni dla jednego dziecka. Kulki są miękkie i Młody dostaje je w rękę do samodzielnego jedzenia. Wbrew swojej nazwie
nie są słodkie, a przynajmniej mnie taki poziom słodkosci nie zadowala (dla mnie plus jeden daktyl lub łyżka jagód więcej), ale Młodemu zdecydowanie wystarcza! A przy okazji została przemycona surowa marchewka, na którą się ostatnio obraził. Taka zdrowa słodycz.
nie ma cukru, są natomiast orzechy, nasiona i marchewka. Mają jednak pełnić rolę słodycza
dla Młodego (a co, niech ma!), więc nazywam je po prostu słodkimi kulkami. Najczęściej wykorzystuję do ich wykonania nadwyżkę ugotowanej kaszy jaglanej i wiórki kokosowe odwirowane podczas robienia mleka kokosowego (w tym przepisie zwykłe!), ale te tutaj powstały z powodu samotnej marchewki. Porcja nie jest duża, ale wystarczająca na ok. 3 dni dla jednego dziecka. Kulki są miękkie i Młody dostaje je w rękę do samodzielnego jedzenia. Wbrew swojej nazwie
nie są słodkie, a przynajmniej mnie taki poziom słodkosci nie zadowala (dla mnie plus jeden daktyl lub łyżka jagód więcej), ale Młodemu zdecydowanie wystarcza! A przy okazji została przemycona surowa marchewka, na którą się ostatnio obraził. Taka zdrowa słodycz.
SŁODKIE KULKI MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE
12 sztuk
Składniki:
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1/4 szkl. orzeszków ziemnych bez soli
- 1/4 szkl. orzechów nerkowca
- 2 łyżki mielonego słonecznika (mielę w maszynce do kawy)
- 1 łyżka mielonych nasion sezamu (u mnie czarny niełuskany)
- 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtaczania
- 4 daktyle suszone
- 1 łyżka gotowanych jagód ze słoika - bez cukru, truskawki też by się nadały (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem na kilka minut, następnie odsączam i kroję na mniejsze kawałki.
- Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Orzechy wsypuję do naczynia blendera z ostrzem typu "S" i rozdrabniam aż do powstania lekko zbitej, klejącej się masy, prawie jak na masło orzechowe.
- Dodaję pozostałe składniki i miksuję aż do ich połączenia się.
- W dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w dodatkowej porcji wiórków kokosowych.
- Przechowuję w lodówce.
Przepis ciekawy i za pewne smaczny - pomimo, że nie lubię daktyli ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDaktyle można zastąpić np. suszonymi morelami lub figami. Wtedy jednak może być potrzeba dosłodzenia.
Pozdrawiam!