Gryczanka z jabłkiem i orzechami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Dzisiaj na śniadanie znowu miała być kasza z owocami a ja dysponowałam tylko jabłkami. Żeby nie było nudno, postanowiłam wzbogacić danie o orzechy a do tego idealnie pasowała mi kasza gryczana niepalona, która jest lekko orzechowa w smaku. Jedni pieką jabłka faszerowane kaszą z orzechami i podają z bitą śmietaną na podwieczorek a mnie wyszło smaczne, jesienne (chociaż mamy zimę) śniadanie z takim samym składem, ale w prostszej formie.
I ORZECHAMI
3-4 porcje
Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 1/2 szkl. orzeszków ziemnych niesolonych
- 3 daktyle suszone
- 3-4 kwaśne małe jabłka (ja miałam szarą renetę)
- 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (ja dałam 3 czubate łyżki, bo tyle mi zostało w puszce)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Kaszę płuczę na sicie pod bieżącą wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 2 szklankami wody. Dodaję pokrojone w kostkę daktyle. Gotuję na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Nie mieszam.
- Jabłka obieram i kroję w kostkę. Można je dodać chwilę przed końcem gotowania, żeby zmiękły, ale się nie rozpadły. Wsypuję cynamon.
- Gdy kasza jest gotowa wyłączam palnik, mieszam i zostawiam ją jeszcze na chwilę pod pokrywką.
- Orzechy mielę w malakserze prawie na masło.
- Do ugotowanej kaszy dodaję śmietankę kokosową i zmielone orzechy. Mieszam dokładnie i podaję. U mnie dodatkowo na wierzchu kilka orzeszków w całości, oraz kawałek suszonego jabłka połamany na mniejsze części.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz