Pasta cebulowo-orzechowa z ciecierzycy (wegańska, bezglutenowa)

Ponieważ została mi gotowana ciecierzyca z robienia kotletów marchewkowych (a raczej zabrakło mi marchewki, żeby zrobić zwiększoną porcję kotletów), postanowiłam przygotować szybkie smarowidło do chleba. Wyszło smakowicie! Pasę możesz używać samodzielnie, bądź jako zamiennik masła na bułkę do której później włożysz kotleta albo kawałek pasztetu. Smakuje trochę jak pasa jajeczna. Świetnie się sprawdzi na kanapce z rzeżuchą.


PASTA CEBULOWO-ORZECHOWA Z CIECIERZYCY

Około 300ml

Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szkl. orzechów (u mnie mieszanka nerkowców i ziemnych bez soli)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 szkl. wody (do osiągnięcia pożądanej konsystencji)
  • 1 łyżka suszonej mielonej cebuli (domowa)
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki czarnej soli, kala namak (około, próbuj masę, czy dla Ciebie nie będzie zbyt słone) lub zwykłej soli nierafinowanej
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
  1. Orzechy miksuję w młynku do kawy, lub w malakserze, na proszek.
  2. Ciecierzycę miksuję na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Dodaję olej i dalej miksuję. Wsypuję zmielone orzechy, przyprawy i miksuję.
  3. Wodę dolewam partiami, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Pastę przechowuję w lodówce. Zjadam na wiosennej kanapce ze szczypiorkiem i pomidorem, lub z naleśnikami na wytrawnie.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty