Placki pomidorowe (wegańskie, bez cukru, bez mąki)

Dzisiaj rano owoce były, ale ponieważ wieczorem zalałam do namoczenia bulgur a w lodówce stał otwarty słoik passaty, to dla odmiany usmażyliśmy na śniadanie placki. Początkowo miały być na słodko, ale papryka słodka okazała się słodką wędzoną, więc wyszły bardziej wytrawne, ale wystarczy, że pominiesz paprykę wędzoną i dodasz jeszcze dodatkowe 2 daktyle i masz słodkie placuszki śniadaniowe.
Ja swoją porcję zjadłam z rukolą i sosem porzeczkowym a Młody oczywiście na sucho. Najpierw wsunął 7 sztuk a potem przed wyjściem na spacer jeszcze 4 na zimno, także chyba smakowało.



PLACKI POMIDOROWE

2 porcje - 22 sztuki

Składniki:
  • 1/2 szkl. kaszy bulgur
  • 2 daktyle suszone
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
  • Wieczorem dnia poprzedniego - kaszę zalewam wodą na noc do napęcznienia.
  • Rano zalewam daktyle wrzątkiem na 15 min.
  • Kaszę odsączam z nadmiaru wody, przekładam do naczynia blendera kielichowego.
  • Dodaję odsączone i pokrojone w kostkę daktyle oraz pozostałe składniki.
  • Wszystko razem miksuję do dokładnego połączenia się składników. Zostawiam masę na chwilę, żeby len związał wodę.
  • Patelnię delikatnie natłuszczam olejem i dobrze rozgrzewam.
  • Łyżką nakładam porcję ciasta, delikatnie spłaszczając i zachowując odstępy między plackami, gdyż trochę urosną.
  • Smażę dobrze z pierwszej strony i delikatnie przekładam łopatką na drugą stronę, gdyż inaczej placki mogą się rozwalić.
  • Zajadam z sałatą i dobrym sosem. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty