Wytrawne placki z resztek z sokowirówki (wegańskie)
Były już muffinki z pulpy po wyciskaniu soku i słodkie smażone placki z buraków i śliwek. Przyszła kolej na pieczone placki warzywne.
Placki mają to do siebie, że szybko znikają. To ważne, gdy często wyciska się domowy sok w sokowirówce i pozostaje nam spora ilość wytłoków. W tych wytrawnych nie musimy się specjalnie przejmować składem pulpy, wszystkie warzywa się tutaj sprawdzą. Mój sok wyciskany był z marchewki, pietruszki, selera, buraka i papryki, czyli głównie korzeniowe. Bez dodatku owoców.
Placki mają to do siebie, że szybko znikają. To ważne, gdy często wyciska się domowy sok w sokowirówce i pozostaje nam spora ilość wytłoków. W tych wytrawnych nie musimy się specjalnie przejmować składem pulpy, wszystkie warzywa się tutaj sprawdzą. Mój sok wyciskany był z marchewki, pietruszki, selera, buraka i papryki, czyli głównie korzeniowe. Bez dodatku owoców.
Placki po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Konsystencją przypominają mi placki z gotowanych ziemniaków. Chociaż na zimno, po wsadzeniu między dwa kawałki chleba, czułam się trochę jakbym jadła kanapki z koletem schabowym. Może ten ich czerwono-różowy odcień tak mnie zmylił?
WYTRAWNE PLACKI Z RESZTEK Z SOKOWIRÓWKI
z piekarnika
Około 20 sztuk.
Składniki:
- 400g pulpy (wytłoków) z sokowirówki
- 300g mąki pszennej babuni (typ 650)
- 50g suszonych pomidorów (suche, bez zalewy)
- 50g oleju rzepakowego
- około 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zielonej czubrycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 - 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej (czubryca także zawiera sól)
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 C, funkcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia lub matą silikonową (w u mnie papier do wielokrotnego użytku).
- W stojącym blenderze kielichowym miksuję pulpę warzywną z wodą.
- Dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewam olej i ponownie miksuję na mus.
- W dużej misce łączę mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
- Przy pomocy łyżki nakładam na blachę porcję ciasta, delikatnie rozprowadzam.
- Placki piekę 20 minut z jednej strony, następnie obracam i dopiekam z drugiej strony przez 10 minut z termoobiegiem.
- Placki z resztek podaję na ciepło, w towarzystwie domowego soku warzywnego z sokowirówki. Wtedy mamy warzywa kompletne.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz