Żółta owsianka z pomarańczą i bananem (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Żółta owsianka o innymi słowy złota owsianka w subtelniejszym wydaniu.
Przygotowałam kilka razy złotą owsiankę i kurkuma jest w niej dość mocno wyczuwalna. Mnie zaintrygowała, ale Młody nie do końca był przekonany. Ponieważ jednak kurkumę warto dodawać do swoich posiłków, co też często robię, owsiance nie odpuściłam i ostatnio postanowiłam podjąć kolejną próbę. Tym razem użyłam mniejszej dawki kurkumy i... Młody wsunął całą wielką michę! A wcześniej jeszcze zdążył zjeść połowę banana 😏 Także dla tych wszystkich, którzy jeszcze nie są gotowi na intensywne doznania, zamiast złotej owsianki polecam delikatniejszą, żółtą wersję!
ŻÓŁTA OWSIANKA Z KURKUMĄ
z pomarańczą i bananem
2-3 porcje
Składniki:
Przygotowałam kilka razy złotą owsiankę i kurkuma jest w niej dość mocno wyczuwalna. Mnie zaintrygowała, ale Młody nie do końca był przekonany. Ponieważ jednak kurkumę warto dodawać do swoich posiłków, co też często robię, owsiance nie odpuściłam i ostatnio postanowiłam podjąć kolejną próbę. Tym razem użyłam mniejszej dawki kurkumy i... Młody wsunął całą wielką michę! A wcześniej jeszcze zdążył zjeść połowę banana 😏 Także dla tych wszystkich, którzy jeszcze nie są gotowi na intensywne doznania, zamiast złotej owsianki polecam delikatniejszą, żółtą wersję!
ŻÓŁTA OWSIANKA Z KURKUMĄ
z pomarańczą i bananem
2-3 porcje
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 2 szkl. wody
- 3 łyżeczki musu kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu
- 2 małe pomarańcze sycylijskie
- 2 banany
- W garnku rozpuszczam olej kokosowy. Wsypuję kurkumę, imbir i pieprz. Chwilę razem podgrzewam.
- Płatki przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka z przyprawami i zalewam wodą. Gotuję kilka minut, aż owsianka zrobi się gęsta, ale nie sucha.
- W międzyczasie myję i obieram owoce. Banany kroję w półplasterki, pomarańcze dzielę na cząstki (ząbki) a następnie w poprzek na plasterki.
- Do gorącej owsianki dodaję mus kokosowy i porządnie mieszam, żeby się rozpuścił.
- Następnie wrzucam pokrojone banany i pomarańcze, zostawiając po kilka plasterków do dekoracji wierzchu. Mieszam, rozkładam do miseczek, dekoruję i podaję. Ja swojej owsianki nie dosładzałam, wystarczyły mi owoce, ale spragnieni słodkości mogą gotową owsiankę polać syropem klonowym lub innym płynnym słodem.
Komentarze
Prześlij komentarz