Zupa marchewkowa z jarmużem i grochem (wegańska)

Zupa, albo może jednak potrawka z marchwi i jarmużu? Jest tak gęsta, że łyżka staje. Aromatyczna, lekko słodka od marchewki i cebuli, sycąca za sprawą grochu, z nutą "glonów", którą wnosi... jarmuż. Idealnie smakuje jedzona na świeżym powietrzu, przy ognisku. Najlepiej jeszcze w sąsiedztwie jeziora.
Zupy nie zmiksowałam, zostawiłam całe kawałki warzyw, dzięki czemu w zależności od humoru można jednego dnia zjeść gęstą zupę a drugiego warzywną potrawkę. Łatwiej jest też taką zupę-potrawkę odgrzać, zwłaszcza w spartańskich warunkach.
Porady: Groch można gotować od razu z marchewką, ale z racji gęstości zupy jest ryzyko, że niektóre ziarna mogą się nie dogotować. Jeżeli się boicie rozgotowania grochu po połączeniu z marchewką (albo niedogotowania marchewek), możecie też podzielić bulion na pół i w dwóch szklankach ugotować groch a w kolejnych dwóch marchewki. Na koniec wszystko połączyć i tylko zagotować. W miejsce grochu sprawdzi się też zielona lub brązowa soczewica, wcześniej namoczona w wodzie przez minimum 30 minut.


ZUPA MARCHEWKOWA Z JARMUŻEM I GROCHEM

Około 4 porcje

Składniki:
  • 3 średnie marchewki (ok. 250g po obraniu)
  • 1 szkl. posiekanych liści jarmużu (u mnie mrożony, 1 duży liść)
  • 1 duża cebula (lub dwie średnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. grochu w połówkach
  • 4 szkl. bulionu warzywnego (u mnie z czerwoną cebulą zamiast pora)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego kremowego
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. W garnku zagotowuję bulion. Groch płuczę na sicie, dodaję do garnka z bulionem i gotuję do czasu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej z wodą. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam, aż się zeszkli.
  3. Czosnek drobno siekam, dodaję do cebuli i chwilę razem podsmażam.
  4. Marchewki myję, obieram i kroję w talarki. Dodaję do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażam. przez około 5-10 minut, mieszając tylko od czasu do czasu, żeby marchew mogła się trochę przyrumienić.
  5. Zawartość obu garnków łączę, dodaję przyprawy i gotuję przez 10-20 minut. Marchew powinna być miękka.
  6. Do gorącej zupy dodaję masło orzechowe i mieszam, aż się rozpuści. Następnie wsypuję posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyżek). Mieszam i już mogę zupę nalewać do talerzy lub misek.
 Smacznego!



Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3.

Komentarze

Popularne posty