Cieciorella - domowa nutella z ciecierzycy (bez cukru, bez mleka)

Jakiś czas temu na blogu gościła fasolella, czyli czekoladowy krem z czarnej fasoli. Tym razem sięgnęłam po ciecierzycę. W obu przypadkach składnikiem bazowym są warzywa strączkowe, które są bogatym źródłem roślinnego białka. Co jeszcze ciekawego na temat cieciorki? Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Wysoka zawartość potasu poprawia drożność naczyń krwionośnych oraz przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi. Zawarte w niej witaminy z grupy B oraz magnez regulują pracę układu nerwowego a żelazo przeciwdziała anemii. Ponadto ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny (IG=30) oraz jest naturalnie bezglutenowa.


CIECIORELLA
DOMOWA NUTELLA Z CIECIERZYCY
bez mleka i bez cukru rafinowanego

Około 500ml

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szkl. syropu klonowego (wega) lub miodu (wege) - do smaku
  • 1/4 szkl. kremowego masła orzechowego (najlepiej bez żadnych dodatków)
  • 1/4 szkl. kakao naturalnego
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam ugotowane ziarna ciecierzycy. Dodaję słodki syrop i blenduję na gładko. W razie potrzeby już na tym etapie dolewam odrobinę wody.
  2. Dodaję masło orzechowe, kakao, cynamon i sól. Ponownie blenduję.
  3. Na koniec, blendując, dolewam wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu.
  4. Cieciorellę przechowuję w lodówce. Smaruję nią kanapki, naleśniki, placki, mieszam z ugotowanym makaronem lub wyjadam łyżeczką ze słoiczka.
Smacznego!



Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3.

Komentarze

Popularne posty