Deser bananowo-cytrynowy z tofu jedwabistego (wegański, bezglutenowy)
Aksamitny deser, w którym tofu jedwabiste zakwaszone sokiem z cytryny, przypomina mi w smaku serek homogenizowany.
Cytrynowo-bananowy kolor "serniczków" podbiłam dzięki odrobinie kurkumy. Posłodziłam bananami i syropem, tłuszcz pochodzi z masła orzechowego.
Deserki smakują świetnie, słodko i orzeźwiająco zarazem. Przygotowuje się je szybko i w zasadzie tylko przy użyciu ręcznego blendera, oraz (ewentualnie) wyciskarki do cytrusów. Na dodatek przepis jest prosty do zapamiętania, sponsorowany przez cyfrę 3. Zapraszam! ☺
DESER BANANOWO-CYTRYNOWY Z TOFU JEDWABISTEGO
3 porcje po 200ml (na zdjęciach 2, bo Młody nie lubi czekać)
Składniki:
Wykonanie:
Cytrynowo-bananowy kolor "serniczków" podbiłam dzięki odrobinie kurkumy. Posłodziłam bananami i syropem, tłuszcz pochodzi z masła orzechowego.
Deserki smakują świetnie, słodko i orzeźwiająco zarazem. Przygotowuje się je szybko i w zasadzie tylko przy użyciu ręcznego blendera, oraz (ewentualnie) wyciskarki do cytrusów. Na dodatek przepis jest prosty do zapamiętania, sponsorowany przez cyfrę 3. Zapraszam! ☺
DESER BANANOWO-CYTRYNOWY Z TOFU JEDWABISTEGO
3 porcje po 200ml (na zdjęciach 2, bo Młody nie lubi czekać)
Składniki:
- 300g tofu jedwabistego (silken tofu; 1 opakowanie)
- 300g dojrzałych bananów bez skóry (3 średnie sztuki)
- 1/4 szkl. soku z cytryny (1 sztuka)
- 30g kremowego masła orzechowego (3 łyżeczki)
- 30g płynnego słodu (np. syropu klonowego lub miodu; 3 łyżeczki) - do smaku
- szczypta kurkumy
- Do dekoracji: 1/2 banana, masło orzechowe, orzeszki ziemne, kurkuma.
Wykonanie:
- Cytrynę dokładnie myję i sparzam wodą. Wyciskam z niej sok. Wlewam do wysokiego naczynia ręcznego blendera.
- Tofu wyjmuję z opakowania i delikatnie odciskam z nadmiaru wody. Dzielę na kilka mniejszych kawałków i umieszczam w naczyniu blendera.
- Banany myję, obieram, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do soku z cytryny i tofu. Wszystko razem blenduję na gładki krem.
- Dodaję masło orzechowe, syrop klonowy i szczyptę kurkumy. Ponownie blenduję. Masę można schłodzić w lodówce, albo podawać w temperaturze pokojowej, od razu po przygotowaniu.
- Deser przekładam do pucharków lub słoiczków, dekoruję i zjadam.
Komentarze
Prześlij komentarz