Pesto z rukoli i orzechów włoskich (wegańskie)

Znowu wiosennie! Niedawno była zielona tarta z dodatkiem roszponki (chociaż zdjęcia mogą być mylące), teraz przyszła kolej na rukolę.
Ilekroć ukręcę pesto, dochodzę do wniosku że jest to genialny dodatek do wszystkiego! Obecność pesto w lodówce powinna być tak samo oczywista i obowiązkowa, jak obecność keczupu. A może nawet bardziej?!
Klasycznym przykładem na wykorzystanie pesto jest wymieszanie go z makaronem, co też uczyniłam. Powstał obiad ekspresowy! Oprócz tego pesto świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, tak na wierzch, zamiast listka sałaty na kanapce. Młody zresztą woli jeść chleb bez zielonych liści, więc świeża rukola u niego też nie przechodzi. Dzisiaj natomiast dodałam pesto do warzyw gotowanych na parze, brokuła i kalafiora. Również było szybko i smacznie, a że z pominięciem bułki tartej, to jeszcze zdrowiej niż zwykle.


PESTO Z RUKOLI I ORZECHÓW WŁOSKICH

Około 200 ml

Składniki:
  • 1 małe opakowanie rukoli (80g)
  • 1/2 cytryny (1 łyżka soku)
  • 1/4 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. oleju tłoczonego na zimno z orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu (opcjonalnie)
  • szczypta soli nierafinowanej
Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam umyte i osuszone liście rukoli, wlewam sok wyciśnięty z połówki cytryny, olej z orzechów włoskich i dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem blenduję.
  2. Na koniec wsypuję zmielone orzechy (w młynku do kawy, lub w malakserze) i ponownie blenduję. Doprawiam solą i w razie potrzeby dolewam odrobinę wody po makaronie.
  3. Pesto podaję wymieszane z makaronem - u mnie dla zachęty kolorowy makaron w kształcie zwierzątek.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty